Savas, epés álmatlanság

A gyomorból történő savas visszacsorgás (reflux) gyakorta okoz éjszaka felébredést, esetenként gyomorégés nélkül is ? állítja egy tanulmány.

Dr. Ronnie Fass és a Dél-Arizonai Egészségvédelmi Intézet munkatársai 39 gyomor-nyelőcső visszacsorgásban (gastro-oesophagialis reflux = GOR) szenvedő, és kilenc egészséges egyént tanulmányoztak. A rendellenességben szenvedők gyakrabban, átlagosan háromszor ébredtek fel egy éjszaka alatt, szemben a kontroll csoport kétszeri ébredésével. Az ébredés egyértelműen kapcsolatba volt hozható egy bekövetkező reflux-epizóddal, azonban legtöbb esetben nem jelentkezett a típusos gyomorégés tünete.

Dr. Fass szerint “azok, akik GOR-betegségben szenvednek, értesítsék az éjszakai felébredésről orvosaikat, ugyanis a terápia változtatása az alvásminőség javulásával járhat.” A GOR-betegség kezelésben segít a súlyfelesleg leadása, a kevesebb és gyakoribb ételfogyasztás, a provokáló ételek kerülése, valamint az ágy fejének megemelése valamilyen módszer segítségével. Komolyabb tünetek esetén savtermelést csökkentő gyógyszereket alkalmaznak (H2-blokkolók, protonpumpa gátlók).A vizsgálatban résztvevők alvását teljes éjszakán keresztül figyelték, az alanyok mozgását csuklón elhelyezett készülék regisztrálta, valamint nyelőcsőbe helyezett szonda mérte a savas reflux bekövetkeztét. Amennyiben az alanyok gyógyszert szedtek, annak szedését a vizsgálatot megelőző időszakban leállították.

alvás

A kutatók megállapították, hogy a GOR-betegek 90 százaléka él át éjszakánként legalább egy ébredési periódust, melyek 52 százalékában történt savas visszacsorgás. Az egészségesek 78 százalékban éltek át legalább egy éjszakai ébredést, azonban refluxot soha nem tapasztaltak.

Fass és munkatársai megállapították, hogy a reflux általában az ébredést követően következett be, melyet általában nem kísért gyomorégés. A kutatók hipotézise szerint elsődlegesen az idegrendszer aktivizálódik, mely a refluxot előidézi, azonban előtte gondoskodik az alany ébredéséről is. További kutatást képez annak tisztázása, hogy ezek az epizódok miért nem járnak típusos tünetekkel.

Forrás: MTI