6 meghökkentő dolog, ami nem hagy aludni!

Fáradtabbnak érezzük magunkat reggel, mint amikor aludni tértünk? Itt bizony gond van. Valami zavarja az alvásunkat, amiről nem is tudunk. De mi?

Ha egyáltalán nem érezzük kipihentnek magunkat felkeléskor, megvan az esélye, hogy alvásunkat zavarja valami – lehet, olyasmi, amiről nem is tudjuk, hogy problémát okoz. Azon túl, amelyekről tudjuk – egy kávé este, csecsemő a háznál, zavaró szomszédok, stb. -, vannak kevésbé egyértelmű okai is a rossz alvásnak. Mik ezek?

„Az embereknek gyakran sejtelmük sincs arról, mi zavarhatja alvásukat – mondta el Thomas Roth PhD, a Detroit-i Henry Ford kórház alvási rendellenességekkel foglalkozó központjának vezetője. – Sok mindent félreértenek. Azt gondolják, egy adott dolog zavarja őket alvás közben, pedig valami egész másról van szó. Sőt, gyakran felébrednek éjjel, és nem is tudatosul bennük. Lehet, hogy 1-2 percre is felébrednek, de másnap nem emlékeznek rá.”

Miközben azonban az éjszakai felébredés normálisnak tekinthető, ha ez túl sokszor történik, krónikus fáradtságban szenvedhetünk. Íme 6 meglepő oka annak, hogy nem alszunk jól.

1. Állatok az ágyban

Sok ember hagyja, hogy házi kedvence benn maradjon a hálószobájában, sőt még az ágyába is beengedi. Csakhogy az állatok zavarják a mély alvást. Egy, a Mayo klinika által végzett felmérés rámutatott, hogy a gazdik 53 százalékának zavarja alvását a kedvence: az állatoknak nem ugyanolyan az alvás-ébrenlét ciklusa, mint az embereknek, tehát a macskánk éjjel 3 órakor nyugodtan elkezdhet ugrálni a lábunkon. Az enyhén zavaró dolgok – például, ha az állat nyakörve hozzánk ér – szintén felébreszthetnek, nem is egyszer. Ha tehát krónikusan kimerültnek érezzük magunkat, próbáljuk meg a szobán kívül tartani egy ideig a házi kedvencünket, vagy legalább egy sarkot alakítsunk ki neki a helyiségben, ami az övé.

macska

2. Alkohol

„Az emberek számára meglepő lehet, hogy ez is alvást zavaró tényező, ám az alkoholra adott reakciónk bonyolultabb, mint hinnénk. Az alkohol az alvásritmusunkat is befolyásolja – mondta el Jodi A. Mindell, PhD, pszichológia professzor a St. Joseph philadelphiai egyetemről. – Először valóban „leszedál”, elaltat, ám néhány órával később, amikor az alkoholszint leesik, ismét felébreszt.Hogy ezt megelőzzük, ne igyunk alkoholt 2-3 órával elalvás előtt!

alkohol2

3. Nem diagnosztizált, gastrooesophagealis refluxbetegség (GERD)

Akik ezzel a betegséggel küzdenek, gyakran találják nehéznek éjszakáikat. Amint ugyanis „vízszintesbe kerülnek”, a gyomorsav visszajön a nyelőcsőbe, fájdalmat és gyomorégést okozva. Van, aki magasított párna használatával igyekszik a problémát elkerülni. Ronald Kramer, a Coloradói alvásközpont specialistája elmondta, ez gyakori gond az alvási problémákkal küzdőknél – ha valaki alvásproblémával fordul hozzájuk, mindig megvizsgálják, nincs-e gastrooesophagealis refluxbetegsége.

A GERD azonban nem okoz mindig ilyen drámai tüneteket. Van, akinél „csak” a megzavart alvás az eredménye. „Még ha ritkán jelentkezik is fájdalom, a sav éjjelente felébreszthet. A betegség krónikus köhögést is okozhat. Ha a GERD okozza alvásgondunkat, feltétlenül forduljunk orvoshoz, hogy a problémát kezelni tudják, és megelőzzük az esetleges, későbbi egészségügyi gondok kialakulását.”

gyomor

4. Gyógyszerek, vitaminok, étrend-kiegészítők

Az alváshiány, alvászavar okozója néhány esetben a fürdőszobaszekrényben lapul, de nem is gyanakszunk ráj. Pedig gyakori, hogy az olyan gyógyszerek, mint az asztmára szedett szteroidok, a béta-blokkolók, melyeket szívproblémákra, magas vérnyomásra használunk, éjszaka ébren tarthatnak. Annak ellenére, hogy „elkábító” szernek tartjuk őket, és a fájdalmat gyorsan elmulasztják, könnyen alvási apnoéhoz is vezethetnek.

Alváshiányt okozhatnak a növényi étrend-kiegészítők is. A ginzeng, a guarana például stimuláló szernek minősülnek. Még a vitaminok sem teljesen ártalmatlanok ilyen szempontból. A B6 vagy B12 vitamin szedése felébreszthet minket éjjel, sokkal jobb tehát őket reggel bevenni.

Krónikus alvásproblémák esetén írjuk fel a gyógyszerek, készítmények, vitaminok, étrend-kiegészítők nevét egy listára, melyeket szedünk, és ellenőriztessük le orvosunkkal: melyik okozhat ezek közül alvászavart?

5. Egy kis fájdalom

Igen, még az enyhe fájdalom is ébren tarthat éjszaka: fejfájás, hátfájás, arthritis, fibromyalgia, menstruációs fájdalom – ezek mind gyakori okok. A fájdalomnak nem kell feltétlenül erősnek lennie az alváshiány okozásához. Különösen a mély alvás szakaszait zavarhatja. Lehet, hogy nem ébredünk fel, de alvásunk kevésbé lesz nyugodt. A krónikus fájdalomban szenvedő emberek pedig rendszerint sokkal fáradtabban ébrednek, mint ahogy fekszenek. Érdemes konzultálni ez ügyben orvosunkkal.

6. A kimerültség nem egyenlő az álmossággal

Gyakori forgatókönyv: teljesen kimerülten érkezünk haza egy fárasztó nap után. Szinte az ágyra zuhanunk, és úgy hisszük, azonnal el fogunk aludni. De ez nem történik meg. 45 perccel később még mindig nem alszunk…Mi a probléma?

„Azzal szemben, amit az emberek gondolnak, a kimerültség nem jár együtt a jobb alvással mondja Thomas Roth. – Nagy különbség van a kimerültség és az álmosság között. Ha például elalvás előtt nem sokkal futunk, úgy gondoljuk, nem is kérdés, hogy fáradtak leszünk. Csakhogy a test túlságosan fel lett pörgetve ahhoz, hogy nyugodtan pihenhessünk. Mindig szükség van egy kis időre ahhoz, hogy lazítsunk. Ne essünk rögtön az ágyba egy stresszes nap után. Töltsünk egy kis időt azzal, hogy csendben ülünk. Sok felesleges forgolódástól kíméljük meg magunkat.”

Lehet, hogy alvási rendellenesség?

Természetesen lehet, hogy alvásunkat egy nem diagnosztizált alvási rendellenesség zavarja. Valamilyen probléma, ami megakadályozza a nyugodt, mély alvást. Ilyen például az időszakos végtag mozgászavar (periodic limb movement in sleep – PLMS), a ritmusosan mozgó lábak zavarhatják az alvást. Az alvási apnoé ugyancsak, amely horkolást okoz, és időnkénti megállást a légzésben, amely szintén felébresztheti éjjel az embert, többször is, napközbeni kimerültséget okozva.

Mivel ezek a tünetek csak éjjel jelentkeznek, amikor alszunk, valószínűleg nem is tudunk róluk. Sok ember van, aki évek óta nem tud a problémájáról.

Alvásunkat a partnerünk is zavarhatja. Ha a párunk, a házastársunk horkol vagy állandóan mozog, forgolódik éjjel, egyikünk sem alszik jól. A környezet szintén alvászavart okozhat: a túl hideg vagy túl meleg szoba, a túl nagy világosság (főleg, ha valaki csak teljes sötétségben tud aludni), egy gép működésének hangja, nőknél a menopauza idején tapasztalható hőhullámok.

Ahhoz, hogy segíteni lehessen, mindenképp tudni kell, mi okozza pontosan az alvászavart.

Egy tipikus napon akár 4-5 csésze kávéra is szükségünk van? Túlzásba visszük az alvást hétvégén a hétköznapi alvásmennyiséggel szemben? Amint az ágyhoz érünk, azonnal álomba merülünk? Mindezek az alváshiány jelei. Tegyünk ellenük!

Forrás: https://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.