Vérroncsoló légszünet

Az alvás alatti légzéskimaradás megváltoztathatja a vérlemezkék működését, ezáltal az egyébként egészséges emberek szívébe is kevesebb vér jut.

Az alvás alatti légzéskimaradás megváltoztathatja a vérlemezkék működését, ezáltal az egyébként egészséges emberek szívébe is kevesebb vér jut – áll a Hypertension: Journal of the American Heart Association című folyóiratban megjelent tanulmányban.

Ezeken a betegeken egy 26 héten át tartó folyamatos pozitív légúti nyomás terápia (CPAP) segíthet.Az obstruktív alvási apnoé egy olyan tünetegyüttest jelent, melynek során alvás közben időnként leáll az ember légzése. A probléma világszerte milliókat érint, és gyakran van összefüggésben magas vérnyomással valamint szív- és érrendszeri megbetegedésekkel.

„A felfedezés változást hozhat az apnoé kezelésében, hiszen kimutatta, hogy még az egészséges páciensek vérlemezkéi is gyakran mutatnak rendellenességet. Ez növelheti a CPAP-terápia hatékonyságát.” – véli a kutatás vezetője, Gregory Y.H. Lip, a Birminghami Egyetem oktatója.

z0dyl3lc1

A CPAP-kezelés hatására megszűnik a légzéskimaradás, ezzel elősegítve, hogy az alvás valóban pihentető legyen. Ez a kutatás az első, amely a vérlemezkék megváltozását az apnoéval, és nem a szívbetegséggel hozta összefüggésbe.

A vizsgálatba 108 embert vontak be, akiket egyenként 36 fős csoportokba osztottak. Az első kategóriába azok tartoztak, akiknél magas vérnyomást és alvási apnoét diagnosztizáltak, a másodikba azok, akiknek csak a vérnyomásukkal volt probléma, légzéskimaradásuk nem volt, a harmadik tagjai pedig egyik betegségben sem szenvedtek.

Mindhárom csoport tagjainak különböző módszerek segítségével figyelték meg a vérlemezkéik működését. Az apnoésok emellett CPAP-kezelést is kaptak, ezért további kutatások szükségesek annak bizonyítására, hogy a terápia tényleg jótékony hatással van a vérlemezkékre, mondta el Lip. A kutatók remélik, hogy eredményeik hatására nagyobb figyelem fog összpontosulni az alvási apnoé és a szív-és érrendszeri betegségek összefüggéseire.

Forrás: