Az üres bendő a nyugodt alvás titka?

Az esti étkezés elhagyása bizonyos vallási szokások, vagy divatos fogyókúrák része lehet, ám ez nem feltétlenül egészséges. Íme a nyugodt alvás titka.

A test bőséges ellátása táplálék energiával: az evés és ivás, miképpen annak megvonása: az éhezés során a test és a lélek sajátos kapcsolódását is jelenti. A dínom-dánom, az evés, ivás a lélek összetartója, annak hiánya, vagyis a tápláléktól való megvonás a test és a lélek szétválasztását is jelentheti.

A tudatosan fogyókúrázók, akik este, a lefekvés előtt egyáltalán nem vesznek táplálékot, jól tudják: ez az állapotuk elősegítheti a jó alvást. Vannak alvókúrák, ahol ez a módszer hosszú évek, évtizedek berögződött alvási szokásait törheti meg, pozitív irányba.

Ez irányú alvás megfigyelések azt is megerősítik, hogy az esti táplálkozást teljesen elhagyók az első időszakban gyakran felriadnak, és szívdobogástól vagy verítékezéstől megébrednek, azonban tovább folytatva az önkéntes esti böjtölést, egyre nyugodtabbá válik, és teljesebb lesz az alvásuk. Megjelennek, és tartóssá válnak a pozitív álomképek, pihenten ébrednek és életmódjuk sokkal aktívabb lesz, kreativitásuk nő.

Végül is az életmód megváltoztatásának egy alapos és egyszerű módjáról van szó, amihez nem kell különösebb felügyelet, mindössze magunkra figyelés, és persze fegyelem: hogy tudatos étkezési tervezéssel, az esti táplálék bevitel kontrolljával ebben a vonatkozásban is a magunk uraivá váljunk.

nyugodt alvás

Való igaz: a hálószobák forradalma a küszöb előtt kezdődik. Az életvezetés részeként az alvás megtervezése, feltételeinek kialakítása a legkézenfekvőbb gyógymód, a jó és pihentető alváshoz. Persze, nehogy a tartós böjt teljes bevetése legyen ennek a cikknek a fő üzenete.

Inkább a fokozatos és mérsékletes esti táplálkozásra kívánjuk felhívni a figyelmet. Keveset, és a gyomrot kevésbé terhelő élelmiszereket, azokat is lassan és megfontoltan elfogyasztva. Az éjszakai nassolás sem ajánlott, miképpen a folyadékfogyasztás sem.

Egy száraz száj, a cserepes ajkak persze folyadékot kívánnak éjszaka is, miképpen a fekélyes, fájó gyomor is megnyugodhat néhány szem keksztől. Nem biztos, hogy meg kell fosztanunk ettől magunkat, és aztán jöhet az alvás. Csupán a késő esti esti dínom-dánom alvásra hatást gyakorló negatívumaira kívántuk felhívni szíves figyelmüket.

Miközben az esti étkezést kihagyókról vallási és  tudatos fogyasztói magatartás vonatkozásban szóltunk, ne feledkezzünk el azokról, akiknek más okból, például élethelyzetük, a szegénység okán nem jut táplálék az asztalukra! Nappal sem, és este sem.

Forrás: https://napidoktor.hu/index