Létezik az őszi depresszió?

Szabó Dóra pszichológust kérdeztük a Csak csajok műsorában, arról, hogy létezik-e őszi depresszió, vagy mit hívunk annak

A nappalok egyre rövidebbek, az éjszakák egyre hosszabbak, jócskán benne járunk már az őszben, alig látjuk a napot és elég szomorkás az idő is. Nem csoda tehát, ha megalkották azt a fogalmat, hogy őszi depresszió. A jelenség valószínűleg a napsütéses órák számának csökkenéséhez köthető. De tényleg létezik ilyen betegség?

Szabó Dóra pszichológus szerint olyan diagnosztikai kategória nem létezik, hogy őszi depresszió, de mint a depresszió egy visszatérő fajtája közé besorolható. Az őszi depresszió tünetei közé tartozhat a fáradtság, az alvászavarok, az energiahiány, a szorongás, az ingerlékenység, a szexuális vágy csökkenése, az édesség iránti vágyódás, de a hízás is. Emellett produkálhatjuk a klasszikus depresszió tüneteit is. Ilyen a levertség, apátia, örömképtelenség, munkaképtelenség.

A napfény hiánya az agyban a szterotonin csökkenését idézheti elő, tehát valóban van alapja a napfénnyel kapcsolatos feltételezéseknek. Emellett ez az időszak a gyász ideje, közeledik a halottak napja, senkinek nem vidám ez az időszak.

Jobb lenne ebben az időszakban inkább a „belső fényünkre” gondolni, magyarázz a szakértő. Az ősz kiváló időszak lenne arra, hogy számot vessünk életünkkel, átgondoljuk azt. Jó megoldás a legrövidebb napfényes időben is a szabadba menni, sokat mozogni, antidepresszáns hatású gyógynövényeket alakalmazni, B-Vitamint szedni. Az ősz jó alkalom lehet arra is, hogy leüljünk barátainkkal, családtagjainkkal és elbeszélgessünk velük. Fontos, hogy kirángassuk magunkat a depresszív, lehangolt állapotból.

Forrás: