A családom utálja a páromat

Tari Annamária pszichológus arról beszélt a Csak csajok műsorában, hogy mi lehet annak az oka, hogy a családunk nem kedveli a párunkat, és mit tehettük ez ellen

A tökéletes párkapcsolatra nincs recept, de ha pár dologra odafigyelünk, a boldogság garantált lehet. Valóban igaz, hogy minden párkapcsolatnak szilárd alapokon kell nyugodnia ahhoz, hogy bármit hozzon is az élet, túl tudja élni a buktatókat.

A szilárd alapot azonban nem feltétlenül a társunkban kell keresni. Először is önmagunkat fogadjuk el, és szeressük feltétel nélkül. Hiszen ha erre nem vagyunk képesek, hogyan várhatnánk el, hogy más szeressen bennünket?

A feltétel nélküli szeretetre talán csak a családtagjaink képesek.Ők azok, akik elfogadnak olyannak amilyenek vagyunk, és hibáinkkal együtt is szeretnek minket. Ugyan ez nem mindig vonatkozik a párunkra.

Tari Annamária pszichológus szerint elméletben ketté lehet választani, hogy a szüleink bárkit utálnának, vagy csak az aktuális párunkat nem kedvelik. Az előbbi felvetésnek az lehet az oka, hogy a szülők féltik a gyermekeiket, és senkit nem tartanak megfelelő párnak. A másik esetben valóban arról van szó, hogy az adott személlyel van gond. „Egy jól kommunikáló családban, érdemes megbeszélni, hogy tulajdonképpen mi történik.” – magyarázza Tari Annamária.

Nem csak emiatt, de a családon belüli kommunikáció nagyon fontos. Nem kell hatalmas beszélgetésekre gondolni, elég, ha néhány konkrét problémát beszélünk meg. Fontos, hogy ehetőség szerint őszinte mondatok hangozzanak el. Ezekkel a beszélgetésekkel könnyebb elfogadtatni a családdal, hogy éppen kit választottunk párunknak.

Az is előfordulhat, hogy a családunk nagyon magasra helyezi azt a bizonyos lécet és senki nem fog megfelelni az elvárásoknak. Emiatt saját magunk is túl nagy elvárásokat támaszthatunk a párunk iránt, ami szintén konfliktushelyzetet okozhat.

Mint minden konfliktus helyzetnek, a család és a párkapcsolat közötti feszültségnek is a folyamatos és rendszeres kommunikáció lehet a megoldása.

Forrás: