Édesítőszer ABC 2012-05-08 Reggeli Napidoktor Megosztás: Tweet Klima Anita dietetikus az édesítők – cukor, méz, gyümölcscukor – és a cukorpótlók – aszpartam, ciklamat, stevia – fajtáiról beszélt a Csak csajok műsorában Az édesítőszerekről Cukorgyártásról a 4.-7. századtól beszélhetünk. Ekkor Indiában a cukornád sűrűre főzött levét, a nádmézet használták alapanyagként. A cukor először luxusterméknek számított és csak lassanként hódította meg a világot. Míg a 20. században már nem csupán cukor és méz állt rendelkezésre, hanem egyéb alternatívák is helyet kaptak a táplálkozás területén. Cukor és nádcukor Étkezési cukorként (szacharóz) a cukorrépából előállított répacukrot vagy a cukornádból előállított nádcukrot ismerhetjük. Ezekből több termék készül, például a kristálycukor, porcukor, kockacukor, illetve különböző édességek tartalmazhatják. Európában ennek előállítása a legolcsóbb, ezért ez a legelterjedtebb. Barnacukor A barnacukor ugyanolyan eljárással készül, mint a fehér finomított cukor, csak melasz hozzáadásával. Gyümölcscukor vagy fruktóz A legédesebb cukorféleség, nagy mennyiségben található a gyümölcsök nedvében és a mézben. Nád- vagy répacukor elbontásával állítják elő. Cukorkák, szörpök, gyümölcskonzervek, gyógyszerek édesítésére használják. Méz A háziméhek a virágok nektárjából és mézharmatjából gyűjtik a méz alapanyagát az előgyomrukba. Ott gyomornedveikkel keveredve vegyileg alakítják át. Az így kialakult a híg, magas víztartalmú mézet a kaptár hatszögletű lépsejtjeiben tartalék táplálékként raktározzák el. Ezen kívül megemlítendőek még a tejcukrot (laktóz), amelyet gyermektápszerek készítésére használnak és tejből állítanak elő. A mesterséges édesítőszerekről A mesterséges édesítőszerek enrgiaértéke elhanyagolható, nem jelentenek energiatöbbletet a szervezetnek. Nem befolyásolják a vércukorszintet, így jól alkalmazhatóak cukorbetegek diétájában is. Szacharin Az első mesterséges édesítőszert, a szacharint John F. Queeny állította elő 1901-ben. Hozzávetőlegesen 300-500-szor édesebb a cukornál és Szervezetünk a szacharint emésztés nélkül választja ki. A szacharin hosszú élettartamú, sokáig eláll és nem okoz fogszuvasodást. Ciklamát A ciklamátot 1940-ben fedezték fel, 30-szor édesebb a répacukornál. Mivel hőstabil, bátran használható ételkészítéshez, befőzéshez. Aszpartám Az aszpartám édesítő ereje 200-szor nagyobb a répacukorénál, hőérzékeny, így főként italok és gyümölcskészítmények édesítésére szolgál. E körül az édesítőszer körül folyik a legnagyobb vita: a szakemberek egy része szerint ártalmatlan, mások szerint rákos megbetegedéseket, koraszülést okoz. Taumatin A taumatin teljesen természetes anyag: egy Nyugat-Afrikában honos cserje gyümölcséből, a katemféből vonják ki. Édesítő ereje 3000-szerese a répacukorénak. Érdekessége, hogy erősíti az ízérzékelést, és ízmódosító hatása is van. Stevia A stevia – magyarul jázmin pakóca – nevű növény kivonatával is készülhet édes étel, ital és a cukorbetegek is fogyaszthatják.A Paraguay-ból származó növényt dél-amerikai indiánok már évszázadokkal ezelőtt felfedezték. A Stevia Rebaudiana egy olyan természetes édesítőszer, melynek levelei 30-szor édesebbek a cukornál, kivonatai pedig akár 300-szor is édesebbek lehetnek annál. Forrás: