Ötig tévézek, hatkor kelek – az alvászavarról

A napi stressz, az időjárás változásai, vagy egy késő esti, nehéz vacsora is okozhat álmatlan éjszakákat. Az alvászavarról Dr. Vida Zsuzsanna szomnológus, neurológus adott felvilágosítást.

Az alvászavar egy alvásbetegség, amely kiterjedhet a nehéz elalvásra, az éjszakai felébredésekre és a nehéz kelésre is. Egy átlagos felnőttnek napi 8 óra alvásra van szüksége, de ez változhat személyes igényektől, kortól és életmódtól függően is. Dr. Vida Zsuzsanna neurológus-főorvos segített megérteni az alvászavar lényegét.

Dombóvári Vanda és édesanyja is álmatlansággal kűzd. Vanda nagyon keveset alszik, sokszor éjszakai programjai vannak és olvasni is ekkor tud a legjobban. Édesanyja talán még nála is furcsább, hiszen gyakran hajnali ötig sportműsorokat néz és „egy héten kétszer alszik”.

De ez valóban furcsa?

Vida doktornő szerint két nagyon fontos dolgot is le lehet szűrni Vanda elbeszéléséből. Az egyik a familiaritás. Az alvási szokások sokszor öröklődnek. Anya és lánya hasonlóan keveset alszik. Az, hogy mikor alszunk el az velünk született szokás, és ez a másik fontos felvetés. Más szóval vannak bagolytípusok, vannak korán kelők, korán fekvők. Mindenki más időben érzi a szükségét az alvásnak.

De nem csak a saját igényeinkhez alkalmazkodunk. Ha otthon dolgozunk, ha kisgyermekünk van, ha tanulunk, ha egyéb elfoglaltságunk van, az mind arra késztet, hogy ne aszerint keljünk-feküdjünk, amit szeretnénk, hanem amikor szükséges.

Ugyan így az alvási igényünket is örököljük. El kell gondolkodni, ha sokkal többet alszunk – 12 órát – a kelleténél, talán valamilyen problémánk van. A kevés alvás akkor kóros, ha napközbeni fáradtsággal jár, ha megnehezíti a mindennapi munkánk ellátását, ha idegesek leszünk.

Az okokról

Az alvászavar okai között a helytelen életmód, a nem megfelelő, nehéz ételek fogyasztása, túlzott koffeintartalmú illetve alkoholos italok vagy gyógyszerek lefekvés előtti fogyasztása, a stressz vagy egyéb betegség is felsorolható.

Az alvási problémák elkerülésére a szakember első körben az alvás-higiénés szokások megváltoztatását javasolja, ez kiterjed a megfelelő minőségű fekvőhely kiválasztására, a kellemes hőmérsékletre, a zaj megfelelő szintre csökkenésére.

Általában az alvászavar ezeknek a szabályoknak a betartásával és a stressz csökkentésével meg is szűnik. Orvoshoz akkor kell fordulni, ha az alvási probléma 2-3 hónapnál tovább tart, vagy hátráltat minket a mindennapi feladataink elvégzésében. Az alvászavart komolyan kell venni, mert hosszú távon a stresszen túl akár, gyomor- és bélrendszeri problémákhoz vagy szív- és érrendszeri betegségekhez is vezethet.

Forrás: