Mit tegyünk és mit ne a fehér hajjal?

Fessük be az ősz hajat? Húzgáljuk ki a szálakat, míg kevés van belőlük? Vagy törődjünk bele? Ötletek és tanácsok, ha a haj már deresedik.

Az őszülés néhány szerencsés kivételtől eltekintve mindenki számára egy olyan természetes folyamat, aminek akár örülünk, akár nem, be fog következni. Összegyűjtöttünk néhány olyan érdekességet, ami vagy tévhitként él az emberek tudatában az ősz hajjal kapcsolatban, vagy egyszerűen csak ötletet adhat arra, hogy mit tehetünk, ha már a fehéredő korba léptünk.

Amikor a hajszálakba már nem jut elegendő melanin, a korábbi barna, szőke, vörös vagy fekete hajszálak helyén azért látunk csillogó fehér szálakat, mert ott mikroszkopikus méretű légbuborékok töltik ki a haj belsejét, ez visszaveri a fényt és ezüstös csillogást kölcsönöz a szálnak.

Az első tévhit ezzel kapcsolatban az, hogy az ősz haj már nem él, pedig nagyon is: ugyanúgy nő, ugyanúgy egészséges, épp csak a színe lett más. Ezen kívül csak annyi változik, hogy a hajszál szerkezete kissé vékonyabb lesz, ezért fokozottabb ápolást igényel, és a tartása se lesz már a régi, tehát érdemes frizurát váltani.

Ha a haja alapszíne szőke volt, akkor ne lepődjön meg, ha az őszülés inkább sárgulással fog jelentkezni. Itt ugyanis a többi hajszínnél magasabb vas- és kéntartalom van jelen, ami a melaninvesztéskor felerősödik. Ugyancsak sárgássá válik azoknak a haja, akik dohányoznak.

idos_no5

A többi hajszín viszont a látszat ellenére nem válik szürkévé, csupán a még eredeti színében pompázó szálak és a kifehéredett ősz szálak keveredése kelti ezt a hatást. Olyan is előfordul, hogy nem egyenletes az őszülés, hanem látványos csíkban jelenik meg a haj egyik vagy másik tincsében.

Tévhit az is, hogy néhány óra alatt meg lehet őszülni, ez ugyanis az újonnan kinövő szálakat, illetve a már meglévőknek a tövét érinti, a kinőtt hajból nem "tűnik el" a szín. Tépkedni viszont semmiképp nem érdemes, mert ha a helyére új szál nő, az már ugyanúgy fehér lesz.

Az őszülés megjelenése és folyamata lassítható, mégpedig a rendszeres és nagy mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztással, ezek ugyanis olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek a haj szerkezetét erősítik. Fontos a rendszeres fehérjefogyasztás is, a haj szerkezetének 80%-át adja ez az anyag, gondoskodni kell hát az utánpótlásáról. Ami pedig a melanintermelést segíti, az nem más, mint a B-vitamin, legyenek ezt tartalmazó ételek is az étrendünkben!

De nemcsak belülről, hanem kívülről is óvni kell a hajat, hogy szerkezete erős maradjon és így sokáig megőrizze eredeti színét. A gyakori hajfestés, napsütés, a rendszeresen használt vegyi anyagok mind-mind gyengítik a hajat és ezzel csak felgyorsul a későbbi őszüléshez vezető idő.

Forrás: