Hogyan történik a szemhéjplasztika?

A szemhéjplasztika egyre népszerűbb plasztikai sebészeti eljárás napjainkban. Megfizethető, nem jelent nagy fizikális terhelést a beteg részére, s akár helyi érzéstelenítéssel is elvégezhető.

Hatása látványos, évekkel fiatalodhat a műtétre vállalkozó páciens. A plasztikai, rekonstruktív és kozmetikai sebészet tárgykörébe számos olyan műtét tartozik, amelyek célja a normális, vagy a korábbinál előnyösebb külső elérése.

Az életkor előrehaladtával a felső szemhéj bőre majdnem mindig megnyúlik, megereszkedik, az alsó szemhéj ráncos, a szem táskás lesz, mindez az embernek megfáradt tekintetet kölcsönöz. A szemmozgató izmok az évek során fokozatosan gyengülnek, a normálisan jelenlévő zsírszövet az alsó szemhéj területére vándorol, emellett a szemhéjak területén a folyadék is felgyülemlik, ezáltal a felgyülemlett folyadék és zsírszövet kialakítja a nem kívánatos tüneteket, illetve bizonyos betegségek is vezethetnek táskás szemek kialakulásához.

Hogyan történik a beavatkozás?

• A felső szemhéj

A felső- és alsó szemhéjplasztika végezhető együtt, és külön-külön. Előbbi a felső szemhéj megnyúlt, összefekvő bőréből egy jól meghatározható darabnak a kimetszése, amit ki lehet egészíteni a szemüregi zsírszövet csökkentésével, és az áthajlási redő hangsúlyosabbá tételével.

• Az alsó szemhéj

Az alsó szemhéjplasztika az alsó szemhéj ráncos bőrének a megfeszítése, és/vagy a szemüregi zsírszövet mennyiségének a csökkentése.

plasztikai%2520sebeszet6

Mindkét műtét helyi érzéstelenítéssel és altatásban is elvégezhető.

Mire lehet számítani a műtét után?

A műtét után még pár napig a szemhéjak ödémásak, fájdalmasak lesznek, ez 5-10 nap alatt múlik el.

Klinikai tünetek

A fenti folyamatok következtében a felső szemhéj ptotikussá, az alsó ,,táskássá" válik. Az alsó szemhéjon az optikai hatást fokozza az elvékonyodott bőr elszíneződése. A felső szemhéj ptosisának fokozódásával az esztétikai panaszok mellett funkcionális panaszok is jelentkeznek.

Határozottá válik az orbicularis Riolan féle izomzat és a palpebrális izomzat határa. A pácienst először csak az öregséget sugárzó látvány zavarja, majd a ptosis a sminkelést nehezíti meg, később lassítja a pillacsapásokat és megnehezíti a szemhéjmozgásokat.

A szem fáradékonnyá válik, ekkor már migrénes jellegű panaszokat is provokálhat. Ha a felső szemhéj bőrének ráncai lefelé meghaladják a pillasor vonalát, a ptosis a látást is akadályozhatja.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.