Mi okozza, a függőséget?

De miért lesznek az emberek függői a veszélyes drogoknak és olyan szociálisan romboló tevékenységeknek, mint a szerencsejáték? Mi okozza a függőséget?

Ez egy olyan kérdés, ami régóta vita tárgyát képezi, ennek ellenére még mindig nincs pontos válasz, hiszen nem sikerült még azonosítani az alap okokat.

Természetesen, ha valaki soha nem iszik alkoholt, használ drogokat, vagy játszik szerencsejátékot, akkor kicsi az esélye annak, hogy valaha is függővé váljon. Vannak azonban olyanok, akik mind kipróbálják ezeket a dolgokat, mégsem válnak függővé. Hogyan lehetséges tehát, hogy valakinél kialakul a probléma, és valakinél nem?

Hogyan kezdődik a függőség?

A legtöbben azért próbálják ki a potenciálisan addiktív anyagokat és viselkedésformákat, mert valamilyen jótékony hatást várnak tőlük. Ezektől jobban érezzük magunkat, megnyugtatnak, erősnek és hatalmasnak érezhetjük magunkat tőlük. Néha a viselkedésformák kiválthatják egy bizonyos társadalmi réteg elismerését. Sokan ezektől az érzésektől válnak függővé, és később már nem tudnak lemondani róluk.

bor29

Ezt követik az agyi változások, amikor is a kémiai rendszer annyira megváltozik, hogy elvonási tünetek jelennek meg, ha a szervezet nem kapja meg a szükséges drogot, legyen az alkohol vagy egy pókerjátszma. A szervezet fizikálisan is függő lesz.

A függőség okai

Hogy miért hajlamosabbak egyes emberek a függőségi betegségekre, annak lehet, hogy genetikai okai vannak. Ezen kívül vannak kulturális és szociális tényezők is, amelyek rizikófaktorként szolgálhatnak. Nagyobb az esélye például az alkoholizmusnak egy olyan országban, ahol az alkoholfogyasztás a mindennapok része.

A szegénység, a munkanélküliség és az iskolázatlanság is növeli a függőségi betegségek kialakulásának esélyeit. A stresszes, problémás környezet is fokozza a függőségi betegségek elszaporodását. Ezek a tényezők természetesen nem feltétlenül vezetnek függőséghez, de jelentősen növelik annak kialakulási esélyeit.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.