Mit kell tudni az online zaklatásról?

Furcsa üzenetek idegen e-mail címről? Egy ismeretlen, aki belelát az életembe? Talán online zaklató talált rám?

A zaklatás nem tartozik az ismeretlen bűncselekmények közé, de a kíváncsiskodó személyek is haladnak a korral, így már nem csak személyesen, esetleg telefon segítségével követik el a zaklatást, hanem az internet minden lehetséges felületét bevetik, megmérgezve ezzel áldozatuk mindennapjait és örökre megfosztva őket nyugodt perceiktől.

Mit jelent az online zaklatás?

A zaklató ebben az esetben az internet felületeit használja fel a bűncselekmény lefolytatására. Ismeretlen e-mail címről érkező levelek, névtelen, kitöltetlen adatlapokról küldött személyes üzenetek, melyek ellen a tehetetlen áldozatok nem képesek fellépni, hiszen pillanatok alatt új címen jelentkezik a kitartó zaklató.

Az ismeretlen, aki mindent tud

Az online zaklatás esetében a bűncselekmény elkövetője személyes adataink megszerzésével, visszaélésével intéz támadásokat az áldozat ellen. Az egyes internetes rendszereket feltörve megszerzi banki adatainkat, a különböző jelszavakat felhasználva igyekszik nyomon követni az áldozat életének minden mozzanatát.

fajdalom35

Helyettem, az én nevemben

Szinte valamennyi internetes tevékenységünket jelszóval védett környezetben követjük el, ez azonban nem nyújt teljes biztonságot az egyre nagyobb tudásra szert tevő hackerekkel szemben! Egy-egy jelszó megszerzésével szabad út nyílik a saját felhasználói világunkba. Az internetes zaklatás áldozatai gyakran tapasztalják, hogy ismeretlen személy módosítja, törli megosztott képeit vagy információit, esetleg nevében üzeneteket küld, vagy másoktól kapott leveleket töröl.

Közvetett zaklatás

Az online zaklatás közé sorolható a kiválasztott személy által használt felületek és programok használhatatlanná tétele, vírus, vagy más rongálást okozó tevékenységgel. A gyanútlan felhasználók érinthetetlennek hitt felületeit semmisítve így meg, melyekkel soha vissza nem szerezhető adataik vesznek el.

Mit tehetünk ellene?

Igyekezzük minimalizálni az általunk megadott saját információt. Gyanútlan felhasználóként bele sem gondolunk, hogy a különböző oldalakon történt regisztráció után ismeretlen emberek számára engedünk betekintést az életünk különböző szeleteibe. Másrészt nem ajánlott ugyanazt a jelszót használni a különböző felületeknél, mivel ennek megszerzésével végeláthatatlan lavina indul el.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: