Bepisilhetünk a partydrogtól?

A ketamin drogként alkalmazva a húgyutak károsodáshoz, például inkontinenciához és medencetáji fájdalomhoz vezethet.

A ketamin nevű partidrog hosszú távú használata rontja a hólyagműködést, olyan tünetekhez vezethet, mint az inkontinencia és a medencetáji fájdalom – közölték tanulmányukban kínai kutatók. A Journal of Urology című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerint a tünetek a szer alkalmazásának elhagyása után még akár egy évig is fennállhatnak. Az állatoknál alkalmazott érzéstelenítő- és altatószert, a ketamint olcsó partidrogként használó emberek hosszabb távú egészségkárosodást kockáztatnak, például vizelettartási nehézségeik jelentkezhetnek – közölték a hongkongi Kínai Egyetem kutatói.

dnl8c1ja

A tanulmány szerzői emlékeztetnek rá, hogy az elmúlt három évben legalább öt olyan jelentés született, amelyekben urológusok a húgyúti szövődményekre figyelmeztetnek a ketamin tartós használatával kapcsolatban. A mostani felmérésbe bevont 66 személy életkora 13 és 25 év között volt. Az eredmények értékelésekor kiderült, hogy a ketamint hetente 3-4 alkalommal használók között jóval gyakoribb volt az alsó húgyutak működési zavara.

A szegények kokainjának is nevezett ketaminport szippantó fiatalok vesefunkciói romlanak, epevezeték-gyulladást kaphatnak, és májkárosodás is fenyegeti őket. Egy korábbi tanulmányban 97 hongkongi droghasználó egészségi állapotát mérték fel: 60 százalékuk depresszióban szenvedett, 31 százalékuk koncentrációs zavarra panaszkodott, 23 százalékuknak pedig a memóriájával volt gond. A ketamint sokszor folyékony állapotban szállítják Kínából Hongkongba, ahol a dílerek szippantható port állítanak elő belőle.

Forrás: