Májkárosodást okozhat egy szívgyógyszer

Májkárosodást okozhat a szívritmuszavarban szenvedő betegek számára fejlesztett dromedaron hatóanyagot tartalmazó gyógyszer.

Májkárosodást okozhat a Multaq nevű szívgyógyszer – figyelmeztetett az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hivatal (FDA), miután a hatóságokhoz több visszajelzés is érkezett a készítmény májkárosító hatásairól. A szívritmuszavarban szenvedő betegek számára fejlesztett dromedaron hatóanyagot 2009 nyarán engedélyezték az Egyesült Államokban, ahol eddig csaknem félmillió alkalommal írták fel.

Az Európai Unió országaiban a múlt év elejétől írhatják fel az orvosok a Sanofi-Aventis francia gyógyszergyár egyik legfontosabb termékének tekintett készítményt, amelynek használati útmutatójában a lehetséges mellékhatás felsorolása mellett eddig csupán az szerepelt, hogy a gyógyszer súlyos máj- és vesebetegség esetén nem alkalmazható. Az amerikai piacon ezentúl figyelmeztetni fogják a fogyasztókat a májkárosodás veszélyére.14804Az FDA felszólította azokat a Multaq-használó betegeket, akiknél viszketés jelentkezik, bőrük vagy a szemük elsárgulását tapasztalták, valamint a vizeletük elsötétedését és a székletük kivilágosodását észlelték, hogy haladéktalanul forduljanak kezelőorvosukhoz. A gyógyszer két normális májfunkciójú hetvenéves nőnél négy és fél, illetve hathónapos szedés után olyan súlyos májkárosodást okozott, hogy transzplantációra volt szükség.

A Sanofi-Aventis közleményében megerősítette, hogy két betegnél valóban súlyos májkárosodást tapasztaltak, de nem látnak összefüggést a gyógyszer alkalmazásával. Az FDA honlapján közölte: a gyógyszerről érkezett visszajelzésekben a káros mellékhatások mellett azt is vizsgálják, hogy a készítmény kölcsönhatásba léphet-e más gyógyszerekkel.

Forrás:


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.