Miért hullik a haj?

Hajhullásról abban az esetben beszélünk, ha az átlag 100-150 hajszálnál nagyobb mennyiségű napi veszteség áll fenn.

A haj és a hajproblémák

A hajhullás szót említve valószínűleg mindenkiben egy negatív érzés kel életre, hiszen egy olyan problémáról beszélünk, amely nagyon sokakat érint, ezzel együtt igencsak kényes témát jelent férfiaknál és nőknél egyaránt, hiszen megjelenésünk egyik fő eleméről van szó. De vajon tisztában vagyunk-e azzal, hogy mi okozhatja ezeket a nem várt folyamatokat?

Először is nem árt, ha tudjuk, hogy mi is számít tulajdonképpen hajhullásnak. Hiszen a hajnak van egy természetes cserélődése, tehát nem kell mindenképpen megijednünk a hajkefénkben talált kisebb mennyiségtől.

Hajhullásról abban az esetben beszélünk, ha az átlag 100-150 hajszálnál nagyobb mennyiségű napi veszteség áll fenn. Ebben az esetben viszont már bizonyosan valamilyen rendellenesség áll a háttérben, melyet nem árt minél hamarabb kideríteni, és orvosolni. A nemkívánatos probléma okai igencsak széles skálán mozognak, de mindenképp azt mutatják, hogy valamilyen rendhagyó folyamat zajlik a szervezetben.

Leggyakoribb okként a genetikai eredetű, öröklött hajlam említhető mind a férfiaknál, mind a nőknél egyaránt, ám ez a fajta kopaszodás mégis különböző módon jelenik meg a két nemnél.

A férfiaknál a haj vonala fokozatosan húzódik hátra, míg a nők esetében a haj vonala megmarad, viszont a fejtető teljes területén, fokozatosan ritkul a hajállomány. Ezen okkal társulnak az életmódbeli és táplálkozási szempontok is, melyeket szintén figyelembe kell venni. Ezen kívül kialakulhat hajhullási folyamat több betegség jelenlétének együttes hatására is. A genetikai hajhullás folyamatában a leghangsúlyosabb tényezők az öröklés, a hormonok és az életkor.

A nőknél olyan hormonális változások mehetnek végbe terhesség, vagy éppen fogamzásgátló használatának illetve elhagyásának idején, amelyek képesek megváltoztatni a haj állapotát, növekedését, és akár hajhulláshoz is vezethetnek. Ilyen okok esetében amint a szervezetben zajló folyamatok visszaállnak, a hajhullás is megszűnik.

A fent említett okokon túl beszélhetünk még a különböző gyógyszerek mellékhatásaként és betegségek ideje alatt létrejövő hajhullásról is. Mindenképpen érdemes tudomást szereznünk arról, van-e valamilyen alapanyag, amelyre effajta allergiás tünetek léphetnek fel, ha elkezdünk szedni valamilyen gyógyszert, illetve ilyen típusú problémák esetén az azonnali lépés és kezelés mindent visszaállíthat a normális kerékvágásba.

Végezetül nem hiányozhatnak a felsorolásból a sok galibáért, köztük a hajhullásért is lehetségesen felelős tényezők, mint a stressz és a különböző pszichés eredetű gondok. Előbbi egy rövid idő alatt lezajló hajhullás tünete is lehet, utóbbi viszont elvezethet olyan kényszeres betegséghez is, mint a haj tépkedése.

Hajhullás tehát kialakulhat genetikai, hormonális, egészségügyi okok vagy külső tényezők hatására is, a lényeg, hogy ha időben felismerjük ezeket, tudunk tenni ellene.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.