A nemzet kenyere

Augusztus 20. – A Nemzet kenyerét szentelik meg Szent István napján Szolnokon és Sepsiszentgyörgyön.

Rekordnagyságú, több mint 50 kilogrammos cipót szentelnek meg az augusztus 20-i állami ünnep egyik különleges mozzanataként Szolnokon és Sepsiszentgyörgyön a Szolnok Televízió (SZTV) "Megsütjük a Nemzet kenyerét!" címmel meghirdetett kezdeményezése nyomán.

A félmázsás kenyér egy székely pékmester, Diószegi László kemencéjében készül alföldi lisztből, amelyet a Szolnok TV stábja szállított a sepsiszentgyörgyi pékségbe. A nem mindennapi méretű cipó szombaton érkezik Szolnokra. A kenyérkészítés minden emlékezetes mozzanatát filmen örökítik meg – mondta Harcsa Béla, a Tisza-parti város médiumának cégvezető-főszerkesztője csütörtökön az MTI-nek.

Harcsa Béla, aki maga is Erdélyben tartózkodik az előzményekről elmondta: az SZTV a korábbi években Szent István napja alkalmából már rendezett amatőr kenyérsütő versenyeket Szolnokon, amelyekre mindig szép számmal érkeztek különleges formájú és ízű pékárúk, sütemények. A nézők lelkesedése és a szakemberek biztatása nyomán született az elhatározás, hogy az idén megsütik a Nemzet kenyerét.

fe2mkw1i1

Az elképzelés jó visszhangra talált Szolnokon és Kovászna székvárosában, Sepsiszentgyörgyön, így a kenyérből a magyarság összetartozásának és nemzet egységének jelképeként kettőt sütnek. A tervek szerint mindkét városban szombaton azonos időpontban, este fél hétkor kezdődik az ünnepség, amelyen az egyház képviselői megszentelik, majd a város vezetői megszegik az óriás kenyeret.

Harcsa Béla kitért arra is, hogy a sepsiszentgyörgyi Diószegi pékség pityókás kenyerei messze földön híresek. Pityóka vagyis krumpli hozzáadásával készülnek és – a franchise rendszerű bolthálózatnak köszönhetően – Erdély számtalan településére eljutnak. A családi, hagyományőrző kisüzem csaknem 180 embernek ad munkát. Diószegi László Szent György napjára már sütött egy 47 kilósra sikeredett nagy kenyeret, a mostani azonban "a világ legnagyobb székely házikenyere" címet nyerheti el.

Forrás: