Mi az, ami befolyásolhatja a teszt eredményét?

A terhességi teszt eredményét – amely a szervezetben lévő HCG hormon szintjének mérésén alapul – számos tényező befolyásolhatja.

A teszt pozitív eredményt mutathat többek között méhen kívüli terhesség esetén, szülés vagy abortusz után, HCG tartalmú gyógyszerek szedése idején vagy egyes belgyógyászati betegségek mellett is.

A petesejt megtermékenyítését, majd a beágyazódást követően a terhesség fennmaradása érdekében megindul a magzatboholy (chorionboholy), – később a méhlepény (placenta) – által egy hormon, az úgynevezett HCG (human-chorialis gonadotropin hormon) termelése. A HCG szintje a vérben, majd a vizeletben a terhesség kialakulását követően gyorsan emelkedik. Szintje kezdetben 48-72 óránként megduplázódik, maximumát a 12 és 14. terhességi hét között éri el, ezt követően koncentrációja csökken. Vannak olyan állapotok, melyek emelkedett HCG szinttel járnak, ezért a gyorsteszt pozitív lehet. Fontos tehát tudni, hogy a terhességi tesztek nem helyettesítik a szülész-nőgyógyász által megállapított biztos terhesség diagnózisát.

DetegoHCG_Lead_681x359

Méhen kívüli terhesség

Méhen kívüli terhesség esetén általában a hormon koncentrációjának emelkedése nem olyan ütemű és mértékű, mint normál terhességben. Az úgynevezett üszög (mola) terhesség – a méhlepény bolyhainak szőlőfürtszerű elfajulása – extrém emelkedett terhességi hormonszinttel jár. Tudni kell, hogy természetesen a vizelet alapú gyorsteszt nem tud különbséget tenni egy normál és egy kóros (méhen kívüli, üszög) terhesség között!

Szülés vagy abortusz után

Szülést vagy abortuszt követően rövid ideig szintén emelkedett a szervezet HCG koncentrációja.

101

Daganatok

Vannak olyon hormontermelő, úgynevezett csírasejtes daganatok (agy, tüdő, has és kismedence, ivarmirigy, stb.), melyek – férfiakban is!- igen magas (extrém mértékben emelkedett) HCG hormon szinttel járnak. Petefészek ciszták is termelhetik ezt a hormont.

HCG tartalmú gyógyszer szedése idején

HCG tartalmú gyógyszer alkalmazása szintén „meghamisíthatja” a tesztek eredményét.

terhessegi_teszt2

Egyéb esetek

Az egyik női nemi hormon, az úgynevezett luteinizáló hormon (LH) emelkedett szintje – pl. kétoldali petefészek eltávolítás után, menopauzát követően, nyugtatók szedése – esetén is álpozitív teszteredményt kaphatunk. Néhány belgyógyászati betegségnél, beszűkült veseműködés, fehérjevizelés, immunbetegség valamint pajzsmirigy alulműködés esetén is gondolni kell arra, hogy az elkészített teszt eredménye nem valós.

Elképzelhető egyes esetekben, hogy túl korán készült a teszt, ezért negatív eredményt mutathat, és mégis terhes, csak szervezete nem termelt elegendő béta-HCG hormont ahhoz, hogy a teszt kimutathassa. Ha a teszt pozitív, mielőbb keressen fel nőgyógyászati szakrendelést!

teva_1807

Forrás: