Csonttörést okozó csontépítők

A csontlebontást gátló biszfoszfonát típusú gyógyszerek kismértékben növelik a ritka combcsonttörések kockázatát.

A Linköpingi Egyetem munkatársai szerint kár emiatt aggódni. A biszfoszfonát típusú, hazánkban különböző neveken forgalmazott gyógyszereket csontritkulásban szokták alkalmazni. Hatásukra jellemző, hogy a lebontás gátlásán keresztül erősítik a csontokat, és kivédik a csonttöréseket. Dr. Per Aspenberg és munkatársai megállapították, hogy ugyan a biszfoszfonátok rendelkeznek ilyen irányú hatással, azonban ezzel párhuzamosan kismértékben megnő az atípusos helyen jelentkező törések kockázata.

vitamin4802

Mindazonáltal a New England Journal of Medicine májusi számában megjelent tanulmány szerint a gyógyszer jóval nagyobb haszonnal rendelkezik, mint amilyen hátrányokkal jár: minden csontritkulás okozta 50-60 kivédett törésre jut egy atípusos. A munka során 12 777 combcsonttörést szenvedett, 55 év feletti hölgy egészségügyi adatait elemezték, ebből 59 eset volt atípusos.

A klinikumot összehasonlítva a betegek gyógyszerelésével, a kutatók megállapították, hogy a biszfoszfonátok mintegy 47,3 százalékkal növelik az atípusos törések kockázatát – az atípusos törést szenvedett hölgyek 78 százaléka szedett ilyen gyógyszert. Ráadásul a kockázat a gyógyszer szedésének idejével párhuzamosan nőtt, annak abbahagyásával évente csökkent Aspenberg professzor ajánlása szerint ötéves szedést követően a biszfoszfonátok esetén kis szünetet kell tartani.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.