Generalizált szorongás

A szorongásérzés hozzátartozik mindennapi életünkhöz, hiszen számos stressz ér bennünket otthon, munkánk során, vagy épp útközben.

A súlyos, folyamatosan fennálló szorongás (anxietas) azonban már jellemző módon gátolja tevékenységünket, ez az ún. generalizált szorongásos zavar. A betegség gyermek- és felnőttkorban egyaránt kialakulhat. Tünetei hasonlóak a pánikzavar, a kényszerbetegség és egyéb szorongásos betegségek tüneteihez, de vannak jellemző különbségek is.

A generalizált szorongással való együttélés hosszú távú kihívás. Legtöbbször egyéb szorongásformákkal, depresszióval is társulhat. Gyógyszeres- és pszichoterápia, életmódi változtatások, relaxációs és megküzdési technikák egyaránt segítenek a betegeknek.

A generalizált szorongás jellemző tünetei: állandó aggódás, zaklatottság a legapróbb dolgok miatt is, nyugtalanságérzés, izgatott, felhúzott állapot,  fáradtságérzés, koncentrációs nehézségek, irritáltság, izomfeszülés, izomfájdalom, remegés, ijedtség, alvászavarok, fokozott izzadás, hányinger, hasmenés,légszomj, gyorsabb pulzus.

Ez a fajta szorongásérzés akkor is elhatalmasodhat, ha éppen nincsen konkrét oka. Pl. aggódás szeretteinkért, vagy félelem attól, hogy valami szörnyűség fog bekövetkezni. Gyermek- és serdülőkori tünetek, aggódás az iskolai teljesítmény miatt, félelem a késéstől, természeti katasztrófától való félelmek. Gyermekeken jellemző lehet még a folyamatos (szülői) megerősítésre való törekvés, megfelelési kényszer, bizalomhiány, perfekcionizmus (mindennek tökéletesnek kell lenni), elismerési vágy, stb.

Mint a legtöbb mentális betegség esetén, itt sem teljesen tisztázott a zavar eredete. Szerepelnek benne az agyi ingerületátvivő anyagok (szerotonin, dopamin, noradrenalin). Befolyásolhatja a genetika, stressz, környezeti hatások. Néhány betegség is összefüggésben áll a generalizált szorongással, pl. Gastro-oesophagealis reflux (GERD), szívbetegségek, pajzsmirigy alul- vagy túlműködés, menopauza.

szorongas

Legfontosabb kockázatok: az ők körében kétszer gyakoribb ez a betegség; a gyermekkorban elszenvedett bántalmazás, trauma, (vagy akár csak szörnyű események szemtanúja volt az illető) mind nagyobb kockázatot jelent; krónikus vagy súlyos betegség, pl. rákbetegség is folyamatos aggódáshoz vezethet, mi lesz a jövőben, a kezeléssel, a családdal, a kiadásokkal stb.; stressz: bármely – egyéntől függően – kisebb-nagyobb stressz is kiválthat generalizált szorongást; személyiségtípustól is függ, hogy ki hajlamosabb a szorongásra ; egyes személyiségzavarok, mint pl. a borderline (határeseti) személyiségzavar, pl. gyakran kapcsolódhat generalizált szorongással; jellemző lehet a családi halmozódás;  alkohol-, vagy kábítószer használat következménye is lehet, vagy fokozódhat a meglévő szorongás, de a koffein, nikotin is ronthat a kórképen.

A generalizált szorongás egyes fizikai állapotok, betegségek romlását okozhatja, lássunk erre is néhány példát: depresszió, szerhasználat, drogfüggés, alvászavarok, emésztési zavarok, bélproblémák, fejfájás, fogcsikorgatás.

A diagnózis legfontosabb része a beszélgetés, az előzmények feltárása, valamint (kórelőzmény, előző betegségek, családi körülmények stb.) a jelen állapottal, tünetekkel kapcsolatos állapotfelmérés, pszichológiai/pszichometriai kérdőívek kitöltése. Az orvos végezhet fizikális vizsgálatot is, hogy a szorongás esetleg valamilyen más betegség talaján alakult-e ki.

Milyen tünetek megléte alapján mondható ki a generalizált szorongás diagnózisa?

– A hét majdnem minden napján jelentkező, és legalább hat hónapja folyamatosan fennálló igen erős szorongás, aggodalom súlyos dolgok bekövetkezte miatt

– Az aggódás érzése nehezen kontrollálható

– Oly mértékű szorongás, aggodalom, ami a hétköznapi tevékenységek végzését már veszélyezteti

– A szorongás nem kapcsolatos egyéb mentális zavarokkal, állapotokkal, mint pl. a pánikzavar, drogfüggés, poszttraumás stressz

– Felnőtteken az alábbiak közül legalább 3, gyermekeken legalább 1 tünet megléte: nyugtalanság, fáradtságérzés, koncentrációs zavarok, irritáltság, izomfeszülés, alvászavar.

A generalizált szorongás két fő kezelési módja a gyógyszeres kezelés és a pszichoterápia. Talán eredményesebb a kettő együttes alkalmazása. Az orvos számára is kell egy bizonyos idő a helyes terápiás módszer megtalálásához.

szorong

Gyógyszeres kezelési lehetőségek

– Antidepresszánsok. A fő javallatukban depresszió különböző formáiban alkalmazott készítmények szorongás, adott esetben generalizált szorongás esetén is adhatóak.

– Benzodiazepinek. Régóta ismert és alkalmazott gyógyszercsoport, ma már számos újabb vegyülettel gyarapodott. Ezek jelentős része alkalmazható szorongás, generalizált szorongás esetén, néhány megkötéssel. 1. Általában csak rövid távon, 2. számos mellékhatásuk lehet (álmosság, memóriazavar, egyensúlyzavar stb.)

A gyógyszeres kezelést csak pszichiáter kezdeményezheti a diagnózis felállítását követően.

Pszichoterápia – beszélgetés-terápia, pszichológiai tanácsadás, pszichoterápia. Legfontosabb része az életviteli problémák, stressztényezők, aggodalmak megbeszélése, megszokott viselkedési minták megváltoztatása. Alkalmasint hatásosabb technikák lehetnek, mint a kizárólag gyógyszereken alapuló kezelés.

Leggyakrabban az ún. kognitív viselkedésterápiát alkalmazzák, amelynek jellemző elemei pl. negatív gondolatok és viselkedésformák lecserélése pozitív gondolatokra, érzelmekre. Ez még akkor is hatásos lehet, ha egy kellemetlen helyzet változatlan marad, mert csökkenthető a stressz, és az illető úgy érzi, hogy jobban úrrá lehet saját problémái felett.

egeszsegkalau_logo

Forrás: