Lónyugtatóval a depresszió ellen!

A tudósok szerint, a ketamin, amit lovak esetében nyugtatóként szoktak bevetni, hatékony gyógymódot nyújthat a depresszióban szenvedők számára.

A houstoni Ben Taub Általános Kórház orvosai jelenleg olyan betegeken tesztelik a gyógyszert, akik a depresszió igen súlyos változatától szenvednek. A kábítószerrel élők körében amúgy közkedvelt gyógyszert természetesen sem birtokolni, sem másnak eladni nem törvényes, mivel hallucinogén tüneteket is okozhat, ám a kutatók arra a felismerésre jutottak, hogy ez a szer pillanatok alatt képes felszámolni a depresszió tüneteit is.

A jelenleg forgalomban levő antidepresszánsoknak sokszor néhány hétbe is betelik, mire igazán hatni kezdenek, ami főleg az öngyilkossági gondolatokkal küzdők számára hosszú idő, akiknél minden perc számítana. A Ben Taub kórház Neuro-pszichiátriai Központjában ezért a tudósok olyan kísérletekbe kezdtek, melyek során az ott kezelt betegek egy része ketamint, másik része hagyományos nyugtatót kapott. Noha eredetileg sem az orvosok, sem a betegek nem tudták, ki melyik szert kapta, a sok-sok hasonló beszámoló alapján nem volt nehéz kikövetkeztetni.

shutterstock_166186631

Dr. Asim Shah, a kórház hangulat-rendellenességekkel foglalkozó programjának igazgatója egy háromgyermekes anya esetéről számolt be, aki a kezelést követő 24. órában már legszívesebben azonnal hazament volna, olyan nyugodtnak, könnyűnek és felszabadultnak érezte magát, holott a kísérlet megkezdése előtt folyamatosan rendkívül szorongó, visszahúzódó és lehangolt volt.

Amennyiben a kísérletek sikeresnek bizonyulnak, a kutatók heti három alkalommal fogják a betegeiknek adagolni a szert, hogy annak hosszú távú hatásait is megfigyelhessék.A szakemberek tervei között szerepel még a ketamin tablettaváltozatának kifejlesztése is, mivel jelenleg intravénás módon adják be a betegeknek.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.