Avatár terápia

A fóbiák és pszichotikus zavarok ellen a virtuális technológia segítségével próbálják felvenni a harcot a kutatók, írták a Delft Outlook című tudományos magazinban.

A virtuális technológia felhasználásával olyan problémákra nyújthatunk hathatós megoldást, mint a repüléstől való félelem, a klausztrofóbia, vagy akár a szociális zavarok, mondta Wilhelm-Paul Brinkman, a TU Delft kutatója.

Brinkman és kutatótársai kifejlesztették a VRET elnevezésű rendszert, amely alapvetően egy virtuális valóságon alapuló terápia, melynek segítségével az emberek leküzdhetik a szorongásaikat, a magasságtól, vagy a repüléstől való félelmüket, a klausztrofóbiát, sőt a terápia olyan pszichotikus zavarok ellen is hatékonynak bizonyult, mint például a paranoia.

Az delfti kutatócsoport egyik első fejlesztése egy olyan vibrációs repülőgépülés volt, melynek segítségével olyan pácienseknek tudtak hatékonysegítséget nyújtani, akik rettegtek a repüléstől.

avatar

A kutatók a páciensek fejére egy virtuális valóságot közvetítő sisakot húztak, amitől a rezgések, illetve a virtuális képi és hanghatások hatására a vizsgált személyek teljesen úgy érezhették magukat, mintha egy éppen felszálló repülőgép testében tartózkodnának. Mára már bebizonyosodott, hogy ezzel a módszerrel a repülési fóbiától szenvedő emberek képesek leküzdeni a félelmüket, ugyanis ezt a terápiát már évek óta sikerrel alkalmazzák, mondta Brinkman.

Brinkmanék egyik újabb fejlesztése az úgynevezett virtuális bár, ahol a szociális zavarokkal küzdő embereknek próbálnak segítséget nyújtani azáltal, hogy egy vendégektől nyüzsgő szórakozóhelyet szimulálnak köréjük a virtuális technológia felhasználásával. Ebben a virtuális valóságban a pszichiáterek sokkal jobban meg tudják figyelni a szociális fóbiákkal küzdő páciensek viselkedését, így a szakemberek még hatékonyabb gyógymódokat tudnak kidolgozni.

Forrás: