Az optimizmus jót tesz a szívnek?

A szívbetegek túlélési esélyei jobbak, ha pozitív gondolkodásúak, derült ki egy kutatásból.

A kutatásról az Archives of Internal Medicine című folyóirat számolt be. Több mint 2 800 beteg töltött ki pszichológiai kérdőívet, ahol arra kerestek választ, vajon mennyire hisznek a saját gyógyulásukban, és abban, hogy visszatérhetnek a korábbi életükhöz. 15 év elteltével 1 637 beteg halt meg, ebből 885 esetben (54 százalék) szívbetegség következtében.

Az optimista egyének 30 százalékkal kevesebben hunytak el a nyomonkövetés periódusában, jelentette a Duke Egyetem kórházának kutatója. A pesszimisták halálozási rátája még azután is magasabb maradt, hogy a kutatók egy sor egyéb tényezőt rögzítettek, mint például a szívbetegség súlyosságát, az életkort, a nemet, a jövedelmet, a depressziót és a szociális támogatást.

shutterstock_185673074

"Ez a tanulmány egyedülálló, mert kimutatja, hogy a beteg hozzáállása nem csak a normális életvitelhez való visszatérés képességét befolyásolja, de hosszú távon az egészségüket és a túlélést is." – írta a vezető szerző, John C. Barefoot.

Az optimisták valószínűleg könnyebben birkóznak meg az állapotukkal, például jobban betartják a kezelési tervet. A pesszimisták több nyomást és stresszt élnek át, mely károsan hat a szervezet működésére. "Az üzenet az, hogy a pozitív várakozástól nem csak jobban érzi magát az ember, de hosszabb életet is biztosíthat." – mondta el Barefoot.

Forrás: