Koleszterinszint szabályozással a depresszió is megelőzhető

Egy tanulmány szerint a nem specifikus koleszterinszint-szabályozással megelőzhető a depresszió időskori kialakulása.

Francia kutatók 65 éven felüli férfiakból és nőkből álló nagy létszámú csoportot követtek nyomon hét évig. Vizsgálatukból kiderült, hogy a depresszió a nőkben a “jótékony”, nagy sűrűségű lipoprotein (HDL-koleszterin) alacsony szintjével áll összefüggésben, ami esetükben megnöveli a szív-érrendszeri megbetegedések, köztük a stroke (szélütés) kockázatát.

A magas koleszterinszint jele az arcon

A korábbi kutatások azt mutatták, hogy a stroke bizonyos típusai megnövelik a depresszió kockázatát. A férfiakban viszont a “rossz”, alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL-koleszterin) alacsony szintje áll kapcsolatban a depresszióval. Ez az összefüggés azokban a férfiakban a legerősebb, akik genetikai hajlammal rendelkeznek a szerotonin-szállító génnel kapcsolatos depresszióra.

Fotó: 123rf.com

Eredményeink azt mutatják, hogy a rendellenes lipidszint klinikai szabályozása visszaszoríthatja a depressziót az idős emberekben, de a két nem esetében eltérő kezelést kell alkalmazni.-  nyilatkozta a sajtótájékoztatón Dr. Marie-Laure Ancelin, az INSSERM kutatója – Az LDL-koleszterin szérumszintje fontos biológiai markernek számít a férfiakban, ahol a normális működés tartománya szűk. E tartomány felett a szív- illetve agyi érrendszeri kockázat megnő, a tartomány alatt pedig a depresszió kockázata nő.

Foto:123rf.com

A Biological Psychiatry folyóiratban közzétett tanulmány szerzői összegzésükben azt írják, hogy a HDL- és az LDL-koleszterin szintjének szabályozásával az idős emberekben megelőzhető a depresszió kialakulása.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.