Nem védi a vitamin a dohányost!

Azok a dohányosok, akik multivitaminokat szednek, tévesen azt hiszik, hogy többet füstölhetnek, mégsem fenyegeti őket a rák veszélye.

Márpedig ezeknek az étrend-kiegészítőknek nem ismert ilyen hatása, így ezek az emberek még nagyobb veszélybe sodorhatják az egészségüket. „A vitaminok védenek a rák ellen” – a tévhit bizonyítására a tudósok kísérletet végeztek.

,,Sajnos manapság egyre több dohányos ringatja magát abba a tévhitbe, hogy multivitaminok szedésével elkerülhetik a rákot. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a szakemberek felhívják az emberek figyelmét arra, hogy a vitaminok nem semlegesítik a cigaretták káros hatásait" – mondta Wen-Bin Chiou, a tanulmány szerzője.

s5a8r2y5

A tévhit bizonyítására a tudósok kísérletet végeztek: egy 74 főből álló dohányos csoport minden tagjának naponta adtak egy szem placebót, a felüknek azonban azt mondták, hogy a pirula C-vitamin. Ezután figyelemmel kísérték dohányzási szokásaikat.

A kutatók végül megfigyelték, hogy azok, akik azt hitték, hogy vitamint szednek, majdnem kétszer annyi cigarettát szívtak el egy nap, mint azok, akik tisztában voltak azzal, hogy hatóanyag nélküli tablettát szednek. A szakemberek szerint ez jól példázza, hogy milyen súlyos következményekkel járhat a vitaminokról elterjedt hiedelem.

Nikotinfüggőnek tartja magát? Tesztelje le! Kattintson ide!

Forrás: