Az inkontinencia csökkenti a nők aktivitását

A vizelet-inkontinencia inaktivitást okozhat hölgyeknél, ami egyrészt rontja az életminőséget, másrészt pedig egyéb betegségeket kialakulásához is vezethet.

Egy tanulmány arról számol be, hogy az inkontinenciában szenvedő nők kevesebb időt töltenek sétával, munkával, barátokkal illetve családdal, mint egészséges társaik.

Kutatók szerint az eredmények segítenek megmagyarázni, miért olyan gyakori az inkontinens nők körében a depresszió, a szociális elszigetelődés, illetve a pszichés feszültség.

Elmondásuk alapján, az akaratlan vizeletcsöpögéstől való félelem megakadályozza a nőket, hogy sportoljanak, részt vegyenek más, egészség szempontjából fontos és hasznos tevékenységekben. Ez a visszahúzódás pedig fokozatosan egészségük rovására megy, egyéb betegségek kialakulásához vezet.

Mivel, a vizeleti inkontinencia igen gyakori közép és idős korú hölgyek esetében, a kezelőorvosok kiemelt feladatának kell lenni a nők aktivitásának megőrzése, a probléma megfelelő kezelése. A tanulmány az Obstetrics & Gynecology kiadványban jelent meg. Összesen 2190 nő (1947-ben vagy korábban születettek) adatait dolgozták fel. A nők 22%-a küzdött vizelettartási problémákkal.

A tanulmány kimutatta, hogy a vizelettartási problémával küzdő nők kevésbé voltak aktívak a háztartásban, bevásárlásban, fizikai aktivitásban, mint egészséges társaik. Kevesebb időt töltöttek sétával, munkával, személyes higiéniával.

Továbbá az inkontinens nők gyakrabban hódoltak inaktivitással járó tevékenységeknek, mint TV nézés, hangszeres zenélés. A kutatási eredmény szerint az inkontinens nők nem csak a fizikai aktivitástól vonultak vissza, de kevesebb volt a szociális kapcsolatuk is barátaikkal, családjukkal.

A tanulmány eredménye alapján, a kezelőorvosok számára igen fontos feladat, hogy a nők életminőségének javítása érdekében, kellő információval és segítséggel lássák el vizelettartási nehézséggel küzdő betegeiket!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.