Így biztosítsd kontaktlencséd hosszú életét!

A kontaktlencséhez nehéz hozzászokni, de a sikerül, kényelmesebbé válik vele az élet. Tisztán tartásának szabályairól azonban ne feledkezzünk meg!

Hosszabb használat után a kontaktlencse viselése is megszokottá válik ? gondok akkor adódhatnak, amikor kezdetben nehezen boldogulunk vele, vagy később a korábban betartott előírásokat hajlamossá válunk elbagatellizálni, figyelmen kívül hagyni.

A szabályokat be kell tartani, nemcsak a lencse hosszabb élete, de saját szemünk egészsége érdekében is! Melyek azok a szabályok, melyeket mindenképp be kell tartani, hogy ne kelljen túl korán másik kontaktlencse után néznünk, és szemünket is megóvjuk?

Tisztaság és odafigyelés

Mindig mossunk alaposan kezet meleg vízzel és szappannal, mielőtt hozzányúlunk a kontaktlencséhez, illetve a szemünkhöz. A szappan, testápoló maradványa, a kémiai anyagok hozzátapadhatnak a lencséhez, irritációt, fájdalmat vagy rossz látást okozva. Kezünket töröljük szárazra tiszta törölközővel.

A lencséket az előírás szerint viseljük. Az orvosunk személyre szabottan adta ki a viselésre vonatkozó utasításokat, a lencse típusát figyelembe véve. Csak annyi ideig hordjuk, amennyi elő van írva.15502Tisztítsuk és tároljuk az utasítás szerint. Természetesen steril dobozban és friss oldatban. A lencsék különféle változatai különböző törődést igényelnek. Szemünk ápolására mindig az orvos által javasolt termékeket használjuk, néhány szemcsepp és egyéb termék nem biztonságos például a kontaktlencsét viselők számára.

Tisztítsuk meg a kontaktlencsét minden használat után a steril oldattal vagy meleg csapvízzel, és hagyjuk, hogy a levegő szárítsa meg. Sima vizet közvetlenül ne használjunk rá, még a desztillált víz is okozhat gyulladást, látásromlást! Gyengéden tisztítsuk meg a kontaktlencsét, a tenyerünkben tartva, enyhén dörzsölő mozdulattal, a mutatóujjunkkal.

Gyulladás és egyéb veszélyek

Amennyiben az előírt használat és tisztítás ellenére mégis gyulladás, irritáció, pirosság, fájdalom, könnyezés lép fel a szemben, vegyük ki a kontaktlencsét és addig ne használjuk, amíg nem konzultáltunk az orvosunkkal. Ha ugyanis ilyen tünetek mellett hordjuk, azzal veszélybe sodorjuk a szemünket. A gyulladás tartóssá válhat.15503Sosem használjunk más számára felírt kontaktlencsét, főleg, ha még hordta is őket. Fertőzésveszélyes! A kontaktlencse viselésével érzékenyebbek lehetünk a napra. Hordjunk nagy UV-védelemmel ellátott napszemüveget, vagy nagy karimájú kalapot, ha erős napon vagyunk. Hogy szemünk ne száradjon ki, használjuk a kontaktlencsét viselőknek kifejlesztett szemápoló szereket, műkönnyet, spray-t.

Alvás közben ne hordjuk a kontaktlencsét, hiszen ha szemünk csukva van, a kontaktlencsék kiszáradhatnak, és a szemhez tapadhatnak. Ha véletlenül elalszunk a kontaktlencsével, kivétele előtt mindenképp csöppentsünk a szemünkbe cseppeket, és várjunk pár percet a lencse eltávolításával.

Évente látogassunk el ellenőrzésre a szemorvosunkhoz, hogy megbizonyosodjunk róla, nincs semmi gond a lencsével. Bármilyen látási zavar, gyulladás, szemfájdalom, fertőzés, rendellenes pirosság, duzzanat stb. merül fel, azonnal keressük fel a doktort.7792A lencsét először viselőknek gondot okozhat, helyesen helyezték-e be a szemükbe a kontaktlencsét. Ha olyan érzésük van, hogy mégsem ? ilyenkor nem okoz kárt, de kényelmetlen a viselése -, vegyük ki és ellenőrizzük, biztosan jól raktuk-e be.

Ha rosszul emlékszünk arra, mikor cseréltünk utoljára kontaktlencsét, kérjük a doktor segítségét, vagy a jövőre nézve kezdjünk el magunk vezetni róla egy emlékeztetőt. Nőknek javasolt, hogy a kontaktlencsét mindig a sminkelés előtt helyezzék be, nehogy egyéb smink-maradványok is a szembe kerüljenek.

Ügyeljünk arra, hogy a kontaktlencsét tároló oldat ne szennyeződjön. Ne tartsunk semmit a közelében, ami netán belecsöppenhet vagy keveredhet vele.

Forrás: