„Időskori” távollátás

40-45 éves kortól a szem lassan elveszti természetes alkalmazkodóképességét, ezért az apróbb betűk összemosódnak, az újságot vagy könyvet egyre távolabbra kell tartanunk a szemünktől, hogy el tudjuk olvasni.

Ez egy teljesen természetes folyamat, mely előbb-utóbb minden embernél bekövetkezik.

Hogyan befolyásolja a presbiópia a látást?

A közeli tartományban végzett feladatok, (elsősorban az olvasás) nehezebbé válnak, különösen gyenge fénynél. Azt tapasztaljuk, hogy távolabbra tartjuk az újságot, hogy tisztán lássuk a betűket, „rövid a kezünk”.

Van-e más hatása a presbiópiának?

Problémáink lehetnek olvasásnál, monitor használatakor a koncentrálással, vagy megfájdul a szemünk, a fejünk, esetleg elfáradunk, ha sokáig közelre nézünk. A presbiópia a távoli látást nem befolyásolja.

Mi okozza a presbiópiát?

Fontos megérteni, hogyan változtatja szemünk a fókuszát, ha közeli tárgyra nézünk. Normál esetben a szem távolra fókuszál. A belsejében van egy nagyjából borsó méretű lencse, mely segítségével közeli dolgokra tudunk fókuszálni. Ezt a folyamatot akkomodációnak nevezzük. A kor előrehaladtával a lencse elveszti rugalmasságát, és kevésbé változtatható az alakja. Ez egy teljesen normális, korral járó változás, mint az őszülő haj, vagy a merevedő izületek. A lencse rugalmasságának csökkenése okozza, hogy a közelre fókuszálás nehezebbé válik.

idos6

Gyorsan alakul ki a presbiópia?

Nem. Először úgy 40-45 éves kor között észrevehető. Bár a közelre nézés nehézségei – úgy tűnik – hirtelen jelennek meg, de a presbiópia mögött megbúvó öregedési folyamat már gyermekkorban megkezdődik. A presbiópia 45-65 éves kor között növekszik, egyre nehezebbé téve a közelre nézést. 65 éves kor fölött már a presbiópia jelentősen nem változik.

Hogyan kezelhető a presbiópia?

A presbiópiát olyan szemüveggel lehet korrigálni, melyet speciálisan közelre nézéshez terveztek (pl. olvasószemüveg). Fontos, hogy a szemüveg felírásakor tisztázzuk, pontosan milyen távolságra szeretnénk majd használni azt. A presbiópia sebészileg nem gyógyítható.

Olvasószemüvegben nem lehet autót vezetni, vagy tv-t nézni, mert a közelre jó dioptria a távoli látást homályossá teszi.

Ha közelre és távolra egyaránt szemüveget írnak fel, nehezebb eset, főleg ha állandóan cserélgetni kell őket. Ilyen esetben jó megoldás a multifokális szemüveg használata. A szemüveg speciális lencséi felül a távolra, alul pedig a közelre látást segítik egy folyamatos dioptria-átmenettel. A kontaktlencsét viselők számára léteznek speciális multifokális kontaktlencsék is.

idos_no2

A presbiópia azt jelenti, hogy romlik a szemem?

Nem egészen. Bár a közelre fókuszáló rendszer nem működik úgy, ahogy szokott, ha a presbiópiát szemüveggel korrigálják, úgy látunk közelre, mint azelőtt. A presbiópia a szem egészségi állapotára nem jelent veszélyt.

Presbiópiánál mennyi időnként kell leellenőriztetni a látást?

45-56 éves kor között a szükséges korrekciót rendszeresen változtatni. Évente ajánlott látásvizsgálaton részt venni, a korrigálás ellenőrzéseként és a szemünk egészsége érdekében is.

Fontos, hogy ne csak akkor látogassunk el a szemészhez, az optikushoz vagy az optometristához, ha úgy gondoljuk valami probléma van a szemünkkel. A szemészeti szűrést is rutinvizsgálatként kellene kezelni, amihez nem árt találni egy megbízható optikai szalont. Ilyen lehet például az Optiris Optika, aminek számos kirendeltsége van országszerte.

Forrás: