Szívroham után aszpirin!

Egy új tanulmány azt mutatja, hogy a szívrohamon átesett betegeknek a kis és a nagy dózisú napi aszpirin ugyanolyan mértékű védelmet nyújt az újabb szívroham és más szív-érrendszeri események, például agyérgörcs kialakulásával szemben.

A véralvadásgátló gyógyszerek mellett a napi aszpirint ajánlják szinte az összes olyan betegnek, akik szívrohamon estek át, de a gyógyszer leghatékonyabb dózisát még nem sikerült meghatározni. A nagyobb dózisú aszpirin jellemzően a vérzés megnövekedett kockázatával járhat, ezért a megfelelő dózis megszabása a betegek biztonságával áll összefüggésben.

A kérdés tisztázásához a Brigham and Women’s Kórház kutatói több mint 11 ezer szívrohamon átesett beteg adatait vizsgálták világszerte, akiknek kis dózisú (legfeljebb 150 mg) vagy nagy dózisú (150 mg-nál több) aszpirint írtak fel a véralvadásgátló gyógyszerek mellett.

gy%25C3%25B3gyszer4801

Az Amerikai Kardiológus Társaság (ACC) chicagói konferenciáján közzétett tanulmány vezető szerzője, Dr. Payal Kohli, arról számolt be, hogy nem mutattak ki eltérést a nagy dózisú és az alacsony dózisú aszpirint szedő betegek között a kardiovaszkuláris halálozás, a szívroham, a stroke és a vérrögképződés tekintetében. Érdekes módon jelentős különbséget tapasztaltak az aszpirin felírásának gyakorlatában az észak-amerikai és a világ többi részén tevékenykedő orvosok között. Az észak-amerikai szakemberek betegeik kétharmadának írnak fel magas dózisú aszpirint, míg a világ többi részén éppen az ellenkezője igaz. Utóbbiak a betegeik kétharmadának alacsony dózisú aszpirint írnak elő.

Dr. Jenifer Yu, a New York-i Mount Sinai Medical Center kardiológusa az eredményekkel kapcsolatban elmondta, hogy munkatársaival hasonló kutatást tettek közzé az Amerikai Szív Társaság 2011-es éves konferenciáján. Ez a kutatás is azt mutatta, hogy a 200 mg-nál nagyobb dózisú aszpirin nem járt nagyobb védőhatással az iszkémiás események tekintetében az alacsony dózisú aszpirinhoz hasonlítva. A magasabb dózisú aszpirint szedő betegek azonban gyakrabban tapasztaltak súlyos vérzést.

A Brigham & Women’s Kórház újabb kutatásából az is kiderült, hogy a prasugrel véralvadásgátló hatóanyag hatékonyabban előzi meg a súlyos kardiovaszkuláris események bekövetkezését, mint a clopidrogel véralvadásgátló hatóanyag, attól függetlenül, hogy a betegek alacsony vagy magas dózisú aszpirint szednek.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: