Az aszpirin csökkenti a rák kockázatát 2010-12-13 Napi Hírek Megosztás: Tweet Az aszpirin kis mennyiségű, napi adagja jelentősen csökkenti a többféle rákbetegség halálozás kockázatát. A Lancet című folyóiratban megjelent tanulmány szerzőinek korábbi kutatása azt mutatta, hogy a százéves fájdalomcsillapító orvosság, amely régóta szerves része a házi patikáknak, a vastagbélrák kialakulását is megelőzheti. A tanulmány első alkalommal bizonyítja, hogy az aszpirin többek között a prosztata-, a tüdő-, az agy- és a garatrák ellen is védelmet nyújt. ?Az eredmények első alkalommal mutatják azt, hogy emberben az aszpirin csökkenti a számos gyakori rákbetegség okozta halálozás kockázatát? ? nyilatkozta a tanulmány vezető szerzője, Peter Rothwell, az Oxfordi Egyetem professzora. Rothwell munkatársaival nyolc korábbi klinikai kísérletet vizsgált felül, amelyekben összesen több mint 25 500 páciens vett részt. A kísérletekben az alanyok aszpirint illetve hasonló kinézetű placebót szedtek. A kísérletek közül eredetileg egyiket sem a gyógyszer a rák előfordulására gyakorolt hatásának mérésére tervezték. A négy-nyolc évig tartó kísérletek során csupán hetvenöt milligramm (a fejfájásra adott adag tört része) általánosan huszonegy százalékkal csökkentette a rák okozta halálozást. A kockázat különösen a gyógyszer öt évig tartó alkalmazása után csökkent, a rák típusától függően harminc-negyven százalékkal. A nyolc kísérletből három esetében az aszpirin hatását két évtizeden át vizsgálhatták. A húsz éves kockázat átlagosan ötödével csökkent: a prosztatarák esetében tíz százalékkal, a tüdőrákéban harminc százalékkal, a vastagbélrák esetében negyven százalékkal, a nyelőcsőrákéban pedig hatvan százalékkal esett vissza. A tüdő és garatrák esetében a védőhatás az adenokarcinómára, a jellemzően a nemdohányzókban kialakuló típusra korlátozódott. ?A hosszabb távon talán az a legfontosabb eredmény, hogy a rákbetegségeket olyan egyszerű összetevőkkel meg lehet előzni, mint az aszpirin, így a gyógyszeres megelőzés realista célkitűzés lehet? ? nyilatkozta Rothwell.Az aszpirin pozitív hatása is különböző idő elteltével mutatkozott meg: a garat-, hasnyálmirigy- agy- és tüdőrák esetében öt év, a gyomor- és a kolorektális rák esetében tíz év, a prosztatarák esetében pedig tizenöt év. A gyomorrák és az agytumor esetében azonban a csökkenést nehezebb volt számszerűsíteni, mert kevesebb halálozást rögzítettek. ?Ezek az ígéretes eredmények nagy mennyiségű bizonyítékon alapulnak, amelyek azt sugallják, hogy az aszpirin csökkenti a különféle ráktípusok kialakulásának kockázatát illetve az általuk okozott halálozás kockázatát? ? állítja Ed Yong, a Cancer Research UK kutatója. ?Kiderül, hogy már a gyógyszer kis dózisa is csökkenti a rák eredetű halálozás kockázatát, amennyiben legalább öt évig alkalmazzák.? Számos orvos javasolja az aszpirin rendszeres használatát a szívroham, a vérrög eredetű agyi érkatasztrófa és más véráramlási rendellenességek kockázatának csökkentésére. A vény nélkül kapható gyógyszer napi alkalmazása azonban gyomorpanaszokat, többek között gyomorvérzést is okozhat, az alkoholfogyasztás pedig tovább súlyosbíthatja ezeket a tüneteket. ?Azt tanácsoljuk mindenkinek, hogy ha rendszeresen szeretne aszpirint szedni, először mindenképpen beszéljen orvosával? ? tette hozzá Yong. Az aszpirin megelőző hatását annak tulajdonítják, hogy gátolja a COX-2 enzimet, amely előmozdítja a rákos daganatokban végbe menő sejtburjánzást. A gazdag országokban a rák kialakulásának a teljes élettartamra számított kockázata körülbelül 40 százalék, a fejlődő államokban pedig az arány egyre inkább növekszik. Forrás: