Szokj le és élj!

Szívroham után a dohányzásról való leszokás nagy előnyökkel jár. Az újrakezdése viszont növeli a halálozás kockázatát.

Szívroham után a dohányzásról való leszokás bármilyen gyógyszernél nagyobb előnyökkel jár a betegek számára, de olasz kutatók szerint ezzel szemben ha a kórház elhagyása után újra kezdik a dohányzást, ugyanezek a betegek a halálozás ötször nagyobb kockázatának lehetnek kitéve.

Dr. Furio Colivicchi, a római San Filippo Neri kórház kutatójának tanulmányából az derül ki, hogy azokban az emberekben, akik visszaszoktak a dohányzásra az után, hogy akut koronária szindrómával (ACS) kórházba kerültek, több mint háromszor nagyobb valószínűséggel haltak meg egy éven belül, mint azok, akik sikeresen leszoktak a dohányzásról.

A szakemberek szerint a dohányzás abbahagyása hasonló életmentő hatással jár az akut koronária szindrómás betegek számára, mint a felírt vérnyomás- és koleszterincsökkentő gyógyszerek szedése.

felirat4

Colivicchi munkatársaival során 1294 beteget vizsgált, akik bevallásuk szerint ACS-val történő kórházba kerülésük előtt rendszeresen dohányoztak. A kórházi tartózkodás alatt az összes beteg abbahagyta a dohányzást. A kutatók kikérdezték a betegeket dohányzási szokásaikról a kórházból való távozás után egy, hat és tizenkét hónappal: az első év végére összesen 813 páciens szokott vissza. Kilencvenheten haltak meg egy éven belül, és a halálozások közül nyolcvanegyet valamilyen szív-érrendszeri megbetegedés okozott.

Az American Journal of Cardiology szaklapban közölt tanulmány eredményei szerint a dohányzás újrakezdése háromszorosára növelte a halálozás kockázatát azokhoz viszonyítva, akik nem szoktak vissza a dohányzásra. Ráadásul minél korábban botlik meg valaki, annál nagyobb valószínűséggel halt meg egy éven belül. Azokban, akik a kórházból való távozás után tíz napon belül visszaszoktak, ötször nagyobb volt a halálozás kockázata, mint azokban, akik nem szoktak vissza egyáltalán.

Nagyon kevesen szoktak vissza a dohányzásra azok közül, akik hat hónapig kibírták cigaretta nélkül. A tanulmány eredményei azt mutatják, hogy a kórházaknak és a biztosítóknak együttműködve arra kellene törekedniük, hogy átfogó dohányzásellenes programokat hozzanak létre, amelyekkel segíteni lehet a betegeket a kórházból való távozás után.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.