Mit tehetünk, ha alvadékony a vérünk? 2. rész

Interjú Dr. Benczúr Béla kardiológussal, aki a véralvadásról, a kismamák és a dohányosok veszélyeztetettségéről adott felvilágosítást.

Okozhat vetélést?

Az ismétlődő vetélések is tromboembóliás hajlamra hívhatják fel a figyelmet. A lepény keringését rontják ugyanis ezek a tényezők, erre is vezethető vissza a vetélés. A terhesség alatt, vagy a fogamzásgátlók szedésekor kialakuló trombózis gyanúja is hajlam esetén merül fel.Fiatal lányoknál fontos lenne tisztázni ezt a tényezőt, főként, ha a családban már előfordult hasonló eset. Ebben a nőgyógyászok felelőssége óriási, hiszen a hajlam anyai ágon örökletes. Ezért van, hogy a trombózis gyakran épp a fiatal nők között szedegeti áldozatait.

A lakosság mekkora része érintett?

Az embólia hajlamát minden 10. felnőtt ember hordozza. Az ehhez kapcsolódó betegségekben, és halálozásban is ilyen nagyságrendben vagyunk érintettek, messze többen, mint akár a daganatos betegségekben. Az embólia a lakosság 5-10 %-át érinti.  Ma már nem az idősek betegsége, hiszen az örökletesség esetén hamar kiderül, legkésőbb a terhességnél.

A nők természetes kockázati tényezői a hormonváltozások, a terhesség, a fogamzásgátlók szedése. Mindenkit érintő tényezők az elhízás, a magas koleszterinszint, a túlsúly, a dohányzás. Halálozási okokban a szív-érrendszeri betegségek, az infarktus, első helyen áll, mint kockázati tényező. Minden 18. percben meghal egy ember ma hazánkban a dohányzással összefüggésbe hozhatóan. Minden 5. magyar ember halála a dohányzással függ össze. Infarktus, szélütés, stroke, tüdőembólia.

shutterstock_438422351

A dohányosok minden esetben veszélyeztetettek?

Kétfajta ember van, akinek volt infarktusa, vagy akinek lesz. Aki dohányos, annak nem kérdés, hogy lesz-e, csak az, hogy mikor. A rizikótényezőkkel ma halmozottan tele vagyunk. A dohányzás a karmester ebben a kompozícióban. Számtalan egyéb kockázati tényező is van, a rizikófaktorok fedik egymást, a védekezés is hasonlóképp alakul.

A hajlam mindig betegségben végződik?

Van, aki magát a genetikai hajlamot hordozza, ami persze tünet nélkül nem derül ki. A fent említette három tényező bármilyen aránya azonban előállíthat olyan helyzetet, ami kedvez a véralvadásnak. Ezek hétköznapi esetek, mint terhesség, érfalgyulladás, örökletes betegség, szerzett betegség. E mellett erős faktor a dohányzás, minden esetben, hiszen fokozódik a vér alvadékonysága, ami vérrögképződéshez vezet. Elsősorban a lábszárvénákban jelenik meg a tünet, megduzzad a véna. Ez külső szemmel is jól látható. Nyomásra a lábszár megtartja az ujjlenyomatot.

arteria5

Könnyű észrevenni egy vénás elzáródást?

Ha a baj kialakult, a beteg órák alatt orvoshoz, kórházba kerül, segítséget hív. A tünetek riasztóak, beduzzad, elkékül az érintett végtag. A betegségnek felszálló természete van. A vérrög fokozza saját maga terjedését. A teljes szervezetben beindul a lerakódás, egyre romlik a beteg állapota. Fontos, hogy minél gyorsabban felismerjék a vészhelyzetet.

Minden műtét veszélyes?

Műtét esetén is fokozódik a véralvadási hajlam, ezt csak 10-15 éve tudjuk. Az ízületi, térd, végtagműtétek nagyon fokozzák az alvadékonyságot, ugyanígy a hasi műtétek is. Ilyen esetekben tüdőembóliákat figyeltek meg. Így kifejlesztésre kerültek az injekciók, melyeket könnyen rutinszerűen adnak a műtétet követően.

Függetlenül a beteg korától, vagy hajlamától. Ezzel töredékére csökkentek az életveszélyes helyzetek, halálesetek. Érintettek a törött végtagok is, ahol a gipszlevétel után esedékes lehet a véralvadásgátló adása. Egy másik köznapi helyzet a tartós, hosszú repülőutak, melyek fokozott trombózisveszélyt rejtenek. A stewardess a gépen megmutatja a vénás tornát, amit érdemes végezni. Akinél a hajlam fokozott, ilyen utak előtt jobb, ha véralvadásgátlóval védi ki a veszélyes helyzetet.

Forrás: