Ereink védelmében

EReink Védelmében Program alprogramjaként indult ÉRV Regiszter Programban immár több mint 54. 000 a leszűrt betegek száma.

A Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság együttműködésében létrehozott EReink Védelmében Program alprogramjaként indult ÉRV Regiszter Programban immár több mint 54. 000 a leszűrt betegek száma.

A Szervezők idén egy olyan nagyszabású felmérésbe kezdenek, mely a programba bekerülő és már bevont betegek életminőségét vizsgálja a betegség megléte és a terápia alkalmazása mellett.

Az Ereink Védelmében Program kiterjesztéseként a Magyar Hypertonia Társaság és a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság együttműködésében létrejött „ÉRV Regiszter” program célja, hogy a szakértők valós képet kapjanak a Magyarországon lévő perifériás érbetegek számáról, arányáról, és valódi egészségi állapotáról.

2011 áprilisára az ÉRV Regiszter programhoz már több mint 54 000 páciens csatlakozott, így a regiszterbe került betegek száma tavaly óta ismét megduplázódott! Jelenleg országszerte már több mint 200 családorvosi praxisban lehet a Regiszter Programba bekerülni és ez a szám hétről-hétre nő.

Az ÉRV Regiszter Program kiterjesztéseként idén tavasszal indul el a nemzetközi alapokon nyugvó úgynevezett Életminőség Felmérés azzal a céllal, hogy a betegek általános egészségi állapotának felmérése mellett választ adjon arra a kérdésre, hogy „Hogyan érzi magát a beteg?”.

er19

Az életminőség manapság egyre gyakrabban használt kifejezés, hiszen nem mindegy milyen állapotban és milyen körülmények között kell leélnünk az életünket. Legfontosabb célunk természetesen egészségünk megőrzése, azonban a megfelelő életvitel fenntartása és javítása akkor is megvalósítható, ha már kialakult egy, akár az életünket végigkísérő betegség.

Az életminőség felmérés kapcsán a programba bevont, perifériás érbetegségben és/vagy magas-vérnyomásban szenvedő páciensek életkörülményeinek javítása céljából folytatják a szakértők a vizsgálatot. Fontos, hogy a szakmai munka során azon túl, hogy a betegséget kezeljük, olyan terápiás és compliance „szolgáltatást” nyújtsunk a betegnek, ami jobbá teszi az életét, azaz javítja az életminőségét.

 

A perifériás érbetegségről

A perifériás érbetegség, közismert nevén az érszűkület, az általános érelmeszesedés egyik megjelenési formája. E betegségben az erek beszűkülése leginkább az alsó végtag verőereiben lép fel. Felismerését nehezíti, hogy sokáig tünetmentes maradhat.

A romló alsóvégtagi keringés leggyakoribb, már érezhető tünete a járáskor a vádliban vagy a combban fellépő görcs, fáradtság- vagy nehézségérzet, fájdalom, ami pihenéskor rövid idő alatt megszűnik. Ilyenkor azonban az erek károsodása már szinte biztosan megindult. Magyarországon az érszűkület mintegy 400 ezer embert érint.

Fokozottan veszélyeztetettek, akik dohányoznak, magas a koleszterinszintjük, cukor- vagy magasvérnyomás-betegségben szenvednek, illetve, mint a legtöbb szív- és érrendszeri betegségnél, itt is nagyobb a baj kialakulásának esélye, ha a családban gyakran fordul elő érbetegség.

A perifériás érbetegség több szempontból is veszélyes. Túl azon, hogy a láb keringésének romlása akadályozhatja mindennapi tevékenységünket, késői felismerése akár a végtag amputációjához is vezethet. Mindazonáltal az igazi veszélyt az jelenti, hogy a normál, tünetmentes társaikhoz hasonlítva, az érszűkületes betegeknek kétszer nagyobb az esélye a szívinfarktus vagy szélütés bekövetkezésére, felismerés és kezelés nélkül a betegek közel egyharmada 5 éven belül meghal.

ekg1

A programban zajló életminőség vizsgálat alapja a nemzetközileg validált EQ-5D elnevezésű életminőség kérdőív. EQ-5D az egészségügyi hatások és eredmények szabványosított nemzetközi mérőeszköze. Széles körben felhasználható a különféle egészségügyi állapotok és kezelések értékelésére, egyszerű leíró profilt mutat, illetve segítségével egy egyszerű indexel jellemezhető az egészségügyi állapot értéke.

E kérdőívet a válaszadók általi önálló kitöltésre tervezték, így ideálisan használható mind a postai úton történő felmérésekre, mind a klinikai gyakorlatban végzendő adatfelvételre, mind pedig a szemtől-szembe történő kitöltésre. Nagyon egyszerű, néhány perc alatt kitölthető és további előnye, hogy magyar nyelven elérhető és egyszerűen feldolgozható. A kérdőív validált magyar adatbázisokkal rendelkezik, mely kezelési kérdésekkel is kiegészíthető, hogy még pontosabb képet kapjunk a beteg állapotáról.

A kérdőív segítségével értékelhetjük a beteg fizikai – mozgékonyság, napi szokásos feladatok ellátása, fájdalom, közérzet – és lelki állapotát – szorongás, lehangoltság – is. A szervezők reményei szerint az Életminőség Felmérés megmutatja majd, hogy a perifériás érbetegségben szenvedők életminősége mennyiben tér el például a magasvérnyomás-betegségben szenvedők átlagos életminőségétől, de hosszabb távon az is kiderülhet, hogy a megfelelő kezelés gyakorol-e hatást – és ha igen milyen mértékűt – az érintett beteg életminőségére.

Természetesen az eredmények hozzájárulnak majd ahhoz is, hogy a betegek kezelése mellett elősegíthessék az érintettek számára a minőségi élet elérését és fenntartását. A Társaság továbbra is minél több háziorvosi praxis csatlakozását várja a Programhoz annak érdekében, hogy minél szélesebb körben elvégezhető legyen ez az egyszerű és fájdalommentes vizsgálat, ami igazoltan nagyon jól (előre)jelzi a Magyarországon vezető halálozási oknak számító szív- és érrendszeri betegségeket.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.