Mi kell az agynak? Megfelelő étel!

Amikor egy pszichiáter ír könyvet a helyes étrendről, nem a derékbőség áll érdeklődése középpontjában.

Drew Ramsey, a The Happiness Diet (Boldogság-diéta) című könyv társszerzője úgy véli, a jó egészség és a boldogság akkor érhető el, ha az agyat állandóan ellátjuk mindazokkal a tápanyagokkal, amelyekre az optimális kognitív és érzelmi működéséhez szükséges van.

A Ramsey által csak Modern Amerikai Étrendnek nevezett leggyakoribb étrend nem látja el megfelelő tápanyagokkal agyunkat. A rengeteg cukrot és toxint tartalmazó feldolgozott élelmiszerek az elhízás mellett a depresszió járványát is fokozzák, ami a pszichiáter szerint még veszélyesebb lehet. A kutatások azt mutatják, hogy az elhízott emberek agya gyorsabban öregedik, mint a normál testsúlyú személyeké, a túlsúly pedig a demenciával mutat összefüggést.

„A Boldogság-diéta a jobb mentális egészség figyelembevételével, az agy szempontjából veszi figyelembe a tápanyagbevitelt” – nyilatkozta Ramsey. „Bár fogyás is elérhető ezzel az étrenddel, az elsődleges cél az agy növekedése.”

Ramsey és szerzőtársa, Tyler Graham egészségügyi újságíró, az újszerű diétát a boldogság létfontosságú elemeire alapozza. Ilyen például a B12 vitamin, amely az agysejtek termelődésében játszik szerepet, valamint a magnézium, a D-vitamin és az omega-3 zsírsavak, amelyek a memóriát javítják, ellensúlyozzák a szezonális depressziót, és fokozzák a neuronok erejét. Ramsey szerint a táplálkozás kulcsszerepet játszik az elsődleges megelőzésben a pszichiátria terén. Amikor például valaki nem fogyaszt elég kalóriát, lehangolttá és ingerlékennyé válhat, ezért ha a betegei hajlandók elfogadni a tanácsait, a pszichiáter segít nekik átalakítani étrendjüket.

agy35

„A jó hír az” – mondja Ramsey, „hogy a Boldogság-diéta olyan élelmiszerekből áll, amelyeket már szeretünk.” Növényi alapú étrend, de a hús is fontos részét képezi. A felhasznált zöldséges ételek bio alapanyagból készülnek, mert az ilyen növények megőrzik vitamintartalmukat. Az egészséges élelmiszerekből álló étrend természetesen kevesebb zsírt és nátriumot tartalmaz. Az új diétában Ramsey felsorolja a legjobb energianövelő élelmiszereket (kevert saláta, kávé, csokoládé, dió, vörös bab, burgonya), a hangulatjavítókat (vadlazac, rák, görögdinnye, csilipaprika, cékla, fokhagyma), és a koncentrációt javító ételeket (tojás, legeltetett marha húsa, bio teljes tej, grapefrút, citrom, bogyós gyümölcsök, kelbimbó).

Ramsey szerint sokan arra hivatkoznak, hogy a bio élelmiszerek drágák, de ha figyelembe vesszük, hogy a modern amerikai étrenden élők mennyi pénzt költenek hosszú távon az egészségügyi ellátásra, összehasonlításban ez az ár semmiség. „Ráadásul megéri befektetni az agyunkba” – foglalja össze a szakértő.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: