Éheznek a sejtjeim!

Az egészséges emberi szervezet rendkívül hatékonyan képes elraktárazni és a megfelelő szinten tartani a sejtekben az olyan létfontosságú tápanyagokat, mint a cukor, a koleszterin, a foszfátok vagy a cink.

A sejtek felületén egy pumpához hasonló képződmény található, amely például a cukorszint csökkenésekor azonnal nagyobb teljesítményre kapcsol, és addig emeli a beérkező cukor mennyiségét, amíg az ismét el nem érni a normális szintet.

A sejtek érdekes módon kétfajta pumpa használatával próbálják fenntartani az állandó egyensúlyt.Az egyik pumpa akkor működik, amikor, elegendő mennyiségű tápanyag jut a szervezetbe, míg a másik fajta pumpa csak akkor lép működésbe, ha valamilyen életfontosságú tápanyagból hiány lép fel a szervezetben, mondta Naama Barkai professzor, a Weizmann Intézet molekuláris genetikai részlegének kutatója.

sejt4801

Az izraeli Weizmann Kutatóintézet tudósai által végzett tanulmány arra a kérdésre kereste a választ, hogy vajon miért van szükség erre a kettős mechanizmusra. A kutatók megfigyelték, hogy azok a sejtek, amelyek jobban elnyomják a tápanyaghiányos időszakban aktív pumpák működést akkor, amikor elegendő tápanyag van a szervezetben, azok hatékonyabban tudnak felkészülni azokra az időszakokra, amikor kevesebb tápanyag jut a szervezetbe, mint azok a sejtek, amelyeket genetikailag úgy módosították, hogy ne tudja elnyomni a passzív pumpákat.

A tápanyagban gazdag időszakban aktív pumpák látszólag egy jelzőmechanizmusként szolgálnak, amely figyelmezteti a sejteket a közelgő ínséges időszakra. Az előre figyelmeztető jelzés miatt a sejteknek több idejük van a hatékony felkészülésre az éhezésre, így a sejtek egészen addig gyorsabban növekednek, amíg el nem múlik a tápanyaghiányos időszak.

A Weizmann Intézet kutatásának részleteit a Science című tudományos folyóirat legújabb számában publikálták.

Forrás: