Citrommal a stroke ellen!

Egy új kutatás szerint a citrusféléket, például narancsot, grapefruitot bőven fogyasztó nők az átlagosnál 19 százalékkal kevésbé vannak kitéve a stroke veszélyének.

Az eddigi kutatások általánosságban vizsgálták a gyümölcsfogyasztás és a stroke összefüggéseit. Korábban már megállapították, hogy a gyümölcsök mellett a zöldségekben, az étcsokoládéban és vörösborban is megtalálható flavonoid nevű anyag jótékony hatással lehet az egészségre, ám ez a vegyület nem minden típusára igaz.

Az új kísérlet szerint a flavonoid egy alfaja, a citrusfélékben található flavanon azonban valóban csökkenti a stroke kockázatát. Ez az anyag a gyümölcslevekben is megtalálható, mivel azonban ezek a termékek gyakran jelentős mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmaznak, a szakértők azt javasolják, fogyasszunk inkább nyers gyümölcsöket.

A tanulmány a Stroke: Journal of the American Heart Association című folyóirat áprilisi számában fog megjelenni.

citrom5

A megfigyelés 14 éven keresztül tartott, közel hetvenezer nő bevonásával. A résztvevők négyévente készítettek feljegyzéseket arról, milyen élelmiszereket – köztük zöldségeket és gyümölcsöket – fogyasztanak. Ezek elemzése során fedezték fel, hogy a flavanon segít fenntartani a véredények egészségét, és megakadályozza a gyulladásokat, ezáltal pedig csökkenti a stroke veszélyét – mondta el a kutatás vezetője, Aedin Cassidy, a Kelet-angliai Egyetem táplálkozástudományi professzora.

A korábbi, a gyümölcsfogyasztás és a stroke összefüggéseit vizsgáló kutatások vegyes eredményekkel zárultak. Egy régebbi kísérlet során például úgy tapasztalták, hogy az alma és a barack csökkenti a veszélyt, a narancs azonban nem. Éppen ezért a témában még további megfigyelések szükségesek.

Forrás: