Zöld ételek, amiket minden nap enni kell 2016-06-03 Blog, Zöld Megosztás: Tweet Íme a tíz legnépszerűbb zöld élelmiszer, amit érdemes beépíteni a mindennapi étrendünkbe. Zöld ételek 1. Egy egyszeri 100 grammnyi adag nyers kelkáposzta már tartalmazza a következő vitaminokat és nyomelemeket: 10% kálium, 35% -a folát, 200% C-vitamin, és hatalmas adag 881% K-vitamint. Ezen túlmenően, kelkáposzta rendelkezik a legmagasabb szintű antioxidáns tartalommal a zöldségek között. Emellett különösen gazdag lutein forrás is, amely, mint kutatások azt már bizonyították, kiváló a vastagbélrák megelőzése szempontjából. 2. Avokádó: Első pillantásra, az avokádó táplálkozási profilja nem olyan lenyűgöző, mint a kelkáposztáé. Az avokádóban nincs túl sok vitamin és ásványi anyag. És mégis, ez a gyümölcs is nélkülözhetetlen, lássuk miért: Először is, a avokádó tartalmaz egy kiváló gyulladásgátló vegyületet. Egy kutatásban, ahol avokádó használtak kiegészítésére szintetikus, nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek mellé (NSAID-ok) a krónikus fájdalommal élő betegeknél, kimutatták, hogy avokádó biztonságosan, hatékonyan, és jelentősen csökkenti a fájdalmat 6 hét terápia után. Másodszor, az avokádó tele van fito-kemikáliákkal, amelyek erősítik és védik a sejteket. Harmadszor, az egészséges zsírtartalma lehetővé teszi, hogy a szervezet megkösse a likopint, a béta-karotint, a luteint az avokádó mellé fogyasztott ételekből. 3. Zöld Tea: Ellentétben a fekete párjával, a zöld tea rendkívül gazdag nem oxidált polifenolokban, mint a katekin. Ezek a polifenolok megakadályozzák a rákos sejtek képződését, csökkentik a koleszterinszintet, és segítenek az Alzheimer-kór, Parkinson-kór, és atheroscierosis tüneteinek enyhítésében is. 4. Zöld színű paprika: zöld paprikát a magas lutein tartalma teszi nélkülözhetetlenné. A lutein segít az olyan szembetegségek megelőzésében, mint például a szürkehályog és a makula degeneráció, ez még nem minden. Karotinoid tartalma miatt, a potenciális szívbetegségek megelőzésére, valamint 2. típusú cukorbetegség esetén is kiváló tápanyagforrás. 5. Kelbimbó: Bár a C-vitamin és K -vitamin tartalma nem olyan magas, mint a kelkáposztáé, azért még mindig elég számottevő- a 142% és 221% DV, /100 gramm kelbimbó. Emellett a kálium szintje sem elhanyagolható (8%), a folát (15%), és a triptofán (13%). 6. Kivi: A Kivi, mint tudjuk rendkívül gazdag C-vitaminban, sokkal inkább, mint a híres ellenfele a narancs. Olyannyira, hogy 100 gramm kivi közel 80% -kal több C-vitamint tartalmaz, mint 100 gramm narancs. És mi az előnye, a sok C-vitaminnak? A kutatók azt találták, hogy ha olyan magas C-vitamin tartalmú gyümölcsöket fogyasztunk, mint a kivi, az csökkenti az olyan légúti tüneteket, mint nehézlégzés, légszomj, krónikus vagy éjszakai köhögés, valamint egyes náthák esetében is felgyorsítja a gyógyulást. Ezért a kivi hasznos lehet az asztmában szenvedőknek is. 7. Zöldbab: a zöldbab az egyik leggazdagabb szilícium forrás. Bár a szilíciumot nem túl gyakran említik a táplálkozási útmutatók, egyre több a tudományos bizonyíték arra vonatkozóan, hogy ez az ásványi anyag nélkülözhetetlen az egészséges csontképződésnél. Eltekintve szilíciumtól, zöldbab is kiváló forrása az antioxidáns likopinnak, luteinnek, és a béta-karotinnak. 8. Uborka: az uborka belső tisztítószer; fogyasztása segítségével segítünk a szervezetünknek a vegyi mérgek és a lerakódott egyéb méreganyagok kiürítésében. Az uborka is több rákellenes vegyületet tartalmaz, mert a kutatások azt bizonyítják, hogy gazdag antioxidánsokban. Emellett az uborka is lehet egy jó alternatív mód a fájdalomcsillapításban, főleg az ízületi gyulladások és egyéb gyulladásos betegségek esetén. Uborkában ugyanis megtalálható egy fájdalomcsillapító hatású összetevő, a diklofenak-nátrium, ami egyik összetevője az általunk ismert és népszerű Voltaren fájdalomcsillapítónak is, ami, egy nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer. 9. Zöld olajbogyó: Bár olajbogyó nem egy vitamin és ásványi anyag bomba, viszont nagyon erős antioxidáns tartalma miatt kihagyhatatlan a listánkról. Mindössze 10 mg napi zöld olajbogyó fogyasztása elegendő ahhoz, hogy megfigyelhető javulás lépjen fel magas koleszterinszint esetén. A zöld olajbogyó hatását vizsgálták az emlőrák megelőzésében valamint az allergiás tünetek csökkentésében is, kimutatható sikerrel. 10. Spenót: Száz gramm nyers spenót jó adag vasat és folsavat tartalmaz. Ajánlják mindennapi fogyasztását a menopauzás években, de a fogamzás elősegítésére is hatékony. A kutatások azt mutatják, hogy a spenót javítja az egyensúlyt, és segít a korral járó izületi bántalmak kezelésében. Természetesen, amikor azt mondjuk, “zöld”, nem csak a színre gondolunk. Ahhoz, hogy igazán zöldek legyenek a fent említett zöldségek és gyümölcsök, fontos, hogy vegyszermenteseket fogyasszunk belőlük. Forrás: https://napidoktor.hu/index