Tortavarázs sütés nélkül: csokis-áfonyás Charlotte 2017-09-04 Blog, Diéta, Egészséges otthon 2 Kommentek Megosztás: Tweet Nagycsaládos édesanyaként az elegáns megjelenésű tortáktól leginkább azért ódzkodom, mert időigényesnek tartom az elkészítésüket. Ami általában igaz is, kivéve, ha Charlotte torta készítésére adom a fejemet. A Charlotte torta egyszerre elegáns, nagyvilági és rafinált, ugyanakkor viszont egyszerűen elkészíthető, csak némi előkészületre, majd egy kevés türelemre van szükség a krém(ek) megszilárdulásához, az ízek összeéréséhez. A Charlotte (ejtsd: sárlott) torta őse Angliából indult hódító útjára, akkor a formákat még kenyérrel bélelték ki, almával töltötték meg, majd forrón tálalták. Nevének eredetéről megoszlanak a vélemények. Egyesek úgy vélik, hogy a középkori angol konyha részét képező charlyt szóból ered a neve, amelynek eredeti jelentése – az egy tál puding -, nem áll messze a ma ismert torta zselatinos szerkezetétől, ráadásul az 1796-ban írásba is foglalt almás Charlotte receptben szerephez jutó, a masszát körülölelő száraz kenyér szintén előfutára lehet a babapiskótás megoldásnak. Ebben az eredettörténetben a sütemény az almáskerteket óvó, almatermesztést támogató Charlotte walesi hercegnőről kapta a nevét. Mások szerint a torta Charlotte Mecklenburg-Strelitz hercegnőről kapta a nevét, akinek tiszteletére IV. György angol király főszakácsa, Marie-Antonin Carême francia séf alkotta meg a Charlotte Russe-t, egy babapiskótákkal körülölelt, bajor krémmel készített desszertet. A Charlotte-nak – amely ma már általában hideg tortát takar -, a piskóta azóta is alapeleme, ezt kombinálhatjuk gyümölcsökkel, csokoládéval zselantinos-tejszínhabos krémekkel. Eredet ide, eredet oda a több mint kétszáz éve született Charlotte torta üde, könnyed formavilágával a mai napig a desszerkínálat egyik legimpozánsabb eleme. Csokis-áfonyás Charlotte torta Előkészítési idő: 30 perc Főzési, sütési idő: Összes idő: 30 perc Mennyiség: 12 Hozzávalók Gyümölcsös krém: 30 dkg friss vagy fagyasztott áfonya+pár szem a két krémréteg közé és a díszítéshez 7 dkg kristálycukor 2 evőkanál frissen facsart citromlé 2,5 teáskanál zselatin 3 evőkanál hideg víz Mascarponekrém: 45 dkg mascarpone 40 dkg magas zsírtartalmú tejszín 3 evőkanál porcukor Csokoládékrém: 15 dkg étcsokoládé 8 dkg tejszín 1 teáskanál zselatin 1 evőkanál hideg víz Elkészítés Gyümölcsös krém: Egy kis tálban keverjük össze a hideg vizet a zselatinnal és tegyük félre egy kicsit. Egy kis lábosban keverjük össze a cukrot, az áfonyát és a citromlevet. Alacsony lángon körülbelül tizenöt percen át főzzük a gyümölcslekvárt. Ha elkészültünk, egy apró lukú szűrőn szűrjük át a gyümölcspépet, hogy az apró magok ne kerüljenek a krémbe. Melegítsük folyósra a zselatint és adjuk hozzá az átszűrt gyümölcspüréhez. Tegyük félre hűlni. Vegyünk elő egy 20 cm-es tortaformát. Béleljük ki az alját és a forma oldalát is babapiskótával. Készítsük el a csokikrémet. Vízgőz felett olvasszuk meg a csokoládét a tejszínnel. Egy kis tálba keverjük össze a krémhez előírt mennyiségű zselatint és hideg vizet, majd tegyük félre, hogy megduzzadjon. Ha megolvadt a csoki, tegyük félre és melegítsük folyósra a zselatint, majd öntsük hozzá a tejszínes csokihoz. Tegyük félre hűlni. Egy nagy tálban keverjük habosra a mascarponét. Egy másik tálban verjük fel a 40 dkg tejszínt. Óvatosan forgassuk bele a tejszínt és adjuk hozzá a cukrot is. Vegyük ketté a mascarponés masszát. Az egyik felét adjuk a gyümölcsös krémhez. Vegyük magunk elé a babapiskótákkal bélelt formát. Öntsük bele a gyümölcsös krémet, szórjuk meg pár szem áfonyával és tegyük a hűtőbe fél órára. Az idő leteltével vegyük elő a formát, adjuk a megmaradt mascarponés krémet a csokikrémhez (ha túlságosan megdermedt volna, vízgőz felett megolvaszthatjuk egy kicsit) és öntsük a csokis-mascarponés krémet a gyümölcsös réteg tetejére, simítsuk le, majd tegyük a hűtőbe minimum fél órára. Vegyük elő a formát és szórjuk meg a tetejét friss áfonyával és kössünk a torta köré egy díszes masnit. Megjegyzés Áfonya helyett bátran használhatunk más bogyós gyümölcsöt is, sőt keverhetjük is az ízeket. A csokinak egyik sem fog ártani. Forrás: Mom with Five 2 hozzászólás Pár egészséges étel ami jobb ha mindig van a hűtődben! - Funland 2019-07-11 […] 14.Áfonya: az egészséges ételek közül sosem maradhat ki. Kalóriában alacsony, tápanyagtartalma viszont magas, tele van rosttal és antioxidánsokkal. Az agy és a szív egészségét is támogatja ez a gyümölcs, s segít megelőzni a rákot. Ráadásul finom is. Salátába, joghurtba keverve, de granolával is nagyszerű desszert! […] Pár egészséges étel ami jobb ha mindig van a hűtődben! – Facts 2021-04-02 […] 14.Áfonya: az egészséges ételek közül sosem maradhat ki. Kalóriában alacsony, tápanyagtartalma viszont magas, tele van rosttal és antioxidánsokkal. Az agy és a szív egészségét is támogatja ez a gyümölcs, s segít megelőzni a rákot. Ráadásul finom is. Salátába, joghurtba keverve, de granolával is nagyszerű desszert! […]
Pár egészséges étel ami jobb ha mindig van a hűtődben! - Funland 2019-07-11 […] 14.Áfonya: az egészséges ételek közül sosem maradhat ki. Kalóriában alacsony, tápanyagtartalma viszont magas, tele van rosttal és antioxidánsokkal. Az agy és a szív egészségét is támogatja ez a gyümölcs, s segít megelőzni a rákot. Ráadásul finom is. Salátába, joghurtba keverve, de granolával is nagyszerű desszert! […]
Pár egészséges étel ami jobb ha mindig van a hűtődben! – Facts 2021-04-02 […] 14.Áfonya: az egészséges ételek közül sosem maradhat ki. Kalóriában alacsony, tápanyagtartalma viszont magas, tele van rosttal és antioxidánsokkal. Az agy és a szív egészségét is támogatja ez a gyümölcs, s segít megelőzni a rákot. Ráadásul finom is. Salátába, joghurtba keverve, de granolával is nagyszerű desszert! […]