Több helyen ma ismét 30 fok lesz

Fronthatás nem veszi igénybe szervezetünket. A déli órákban több helyen erős lesz az ultraibolya sugárzás.

30 fok és fátyolfelhők

Éjjel a Dunántúlon egyre több helyen erősen megnövekszik a felhőzet, és ott szórványosan zápor, zivatar is kialakulhat. Ugyanakkor a Dunától keletre csupán kevés fátyolfelhő lesz az égen, hajnalra ködfoltok képződhetnek. Napközben is a Dunántúlon lesz sok a felhő, és főként a nyugati felén több helyen további záporok, szórványosan zivatarok várhatóak lokálisan jelentős mennyiségű csapadékkal, majd délután fokozatosan csökken a felhőzet. A keleti országrészben gyengén, illetve közepesen felhős ég valószínű, és csak kevés helyen lehet csapadék. A változó irányú szél mérsékelt marad, csupán zivatarok környezetében számíthatunk átmeneti szélerősödésre. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12 és 17 fok között alakul, de a felhősebb nyugati tájakon néhol ennél kissé melegebb, míg a derült, szélcsendes keleti vidékeken hűvösebb lesz a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 30 fok között várható, az alacsonyabb értékekkel a Dunántúlon, a magasabbakkal a Tiszántúlon.

nyari hajciho (2)

Távolabbi kilátások szombattól keddig:

Az időszak elején és végén több órára kisüt a nap, az időszak közepén sok lesz a felhő. Elsősorban vasárnap és hétfőn várható több helyen zápor, zivatar.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 90 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 18 fokról egy-két fokot emelkedik, majd keddre 11 és 16 fok közé süllyed. A legmagasabb nappali hőmérséklet a kezdeti 27 és 31 fokról 21 és 16 fok közé csökken, de az időszak végén ismét melegszik a levegő.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. augusztus 17. 18,3 °C -4,0 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 34,9 °C (1892) legalacsonyabb hőmérséklet: 6,3 °C (1923)

Forrás: met.hu