A medvehagyma frissítő ereje – recepttel 2016-04-01 Blog, Zöld Megosztás: Tweet A hosszú téli hónapok után igazi felüdülést jelent, amikor a piacokon, bioboltokban megjelenik a medvehagyma élettel teli, harsány zöld levele. Kissé különös elnevezését a szájhagyomány szerint arról kapta, hogy a téli álmukból felébredő medvéknek igazi csemegeként szolgált. Hol található a medvehagyma? A medvehagyma a hűvös és párás éghajlatot kedveli, ezért hazánkban főként bükk és gyertyán erdeink aljnövényzetét alkotja. Országos elterjedésről azonban nem beszélhetünk. Elsősorban a Dunántúlon és a Mecsekben fordul elő, ott viszont gyakran összefüggő szőnyegként borítja az erdők alját. A növény jellegzetes fokhagymára emlékeztető illattal és ízzel bír. A medvehagymát a népi gyógyászat különböző formában használja. Az emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatása közül főként vér-, gyomor- és béltisztító hatását emelik ki, de a szív- és érrendszer működését segítő hatása is fontos. Koleszterincsökkentő és baktériumölő tulajdonsággal is rendelkezik. A tavaszi tisztítókúrákhoz gyakran javasolják. A medvehagyma igazi gasztronómiai értékkel bír. Sokféleképpen felhasználható: zöldköretként, ecetes vagy olajos öntetű salátaként, leves, főzelék, fasírt ízesítésére egyaránt alkalmas, sőt még pesto is készíthető belőle. Fogyasztható magában is vagy apróra vágva. A medvehagyma a védett természeti területeken csak engedéllyel, illetve tulajdonosi hozzájárulással gyűjthető. Fontos, hogy egy-egy tőről csupán a levelek egy részét szedjük le, hogy a hagyma meg tudjon erősödni és virágozzék. Ha nem ismeri a növényt, ne gyűjtse, inkább biztos helyről szerezze be! Recept Önnek! Lepje meg családját a tej, tojás és élesztő nélküli bio medvehagymás pogácsával vagy készítse el a medvehagymás pestot! Szeretnénk Önt megajándékozni egy recepttel. Megajándékozni valakit egyáltalán nem könnyű dolog, főleg akkor nem, ha az, akit szeretnénk meglepni, nem fogyaszthat cukrot és élesztőt. Reméljük a bio medvehagymás pesto receptje nagy segítséget jelent a tudatosan táplálkozóknak, a candidásoknak és a cukorbetegségben szenvedőknek. Jó étvágyat kívánunk! Bio medvehagymás pesto Hozzávalók: 10 dkg medvehagyma 1 dkg bio fenyőmag 5 dkg bio reszelt parmezán sajt (vegetáriánusok füstölt növényi sajttal helyettesíthetik) bio chili ízlés szerint tengeri só ízlés szerint őrölt színes bio bors (fekete, fehér, rózsa, zöld ) ízlés szerint kb. 0.7 dl bio hidegen sajtolt étolaj ( napraforgó vagy olíva) Egy száraz serpenyőben a bio fenyőmagot enyhén megpirítjuk, majd beletesszük az aprítógépbe. A bio chiliből eltávolítjuk a magokat és az ereket, és berakjuk ezt is az aprítógépbe. Őrölt bio chilit is használhatunk. A medvehagymát megmossuk, megszárítjuk, csíkokra vágjuk és az aprítógépbe tesszük. Az eddigi összetevőket ledaráljuk. Az aprítóba belerakjuk a reszelt bio sajtot, ízlés szerint megsózzuk, megborsozzuk, és hozzáöntünk annyi bio étolajat, amennyit felvesz, majd összemixeljük. A pestot üvegbe tesszük, lefedjük és hűtőszekrényben tároljuk. További receptek a piszeioko.hu-oldalán itt>>>>>>>> Forrás: https://napidoktor.hu/index