Mire jó az afrikai vöröstea? 2018-12-17 Blog, Egészséges otthon, Természetesen, Zöld Megosztás: Tweet A Dél-Afrikából származó vörös fokföldirekettye (Aspalathus linearis) hajtásaiból készült tea, kedvező élettani hatásai és finom íze miatt, a modern életmód kitűnő kiegészítőjének bizonyult. Ásványi anyagokban gazdag, cserzőanyag-tartalma alacsony, antioxidáns tulajdonságánál fogva lassítja az élettani öregedést. Reggel élénkítő, nappal szomjoltó, este nyugtató hatása van. Nem csak hagyományosan forró italként, hanem jeges hűsítőként, jeges teaként is kitűnő ízű, és jótékony hatású. A növény eredete és feldolgozása Az eredetileg vadon élő rooibos növény egy kizárólag Dél-Afrikában, a nyugat-fokföldi Cedarberg hegység környékén őshonos cserjeféle. Ültetvényei nem vegyszerezettek, a feldolgozás minden fázisa természetes módszerekkel zajlik. A növény vékony, hosszúkás leveleit kézzel szüretelik a nyári hónapokban. A teát összehantolva, halmokban fermentálják, ennek során kapja jellegzetes pirosasbarna színét. A tea feldolgozásának utolsó folyamata a gőzzel történő sterilizáció és a szárítás. Évente körülbelül 8000 tonna rooibos teát állítanak elő, aminek a fele Dél-Afrikán kívül kerül forgalomba. A legnagyobb fogyasztók közé tartozik még Németország, Japán és Hollandia, de az utóbbi években egyre népszerűbb az Egyesült Államokban, és a világ többi országában is. A vöröstea Története Már az 1700-as évek végén készültek írásos feljegyzések arról, hogy a helyiek évszázadok óta használják gyógyászati célokra a növényből készült főzeteket. Kereskedelmi forgalomba először egy Benjamin Ginsberg nevű orosz emigránsnak köszönhetően került a XX. század elején. A tea sajátos tulajdonságainak: kivételes színének és ízének, valamint egyedülálló egészségügyi hatásainak köszönhetően, hamar nagy népszerűségre tett szert az európai országokban. Hamarosan mind a mai napig tartó tudományos kutatások kezdődtek a gyógyászati célokra való felhasználhatóság érdekében. A rooibos tea népszerűsítésének legismertebb alakja a dél-afrikai Dr. Annique Theron, akinek 1968-ban született meg az első könyve a témáról. Kutatói tevékenységének, és a rooibos kivonatot tartalmazó szépségápoló termékeinek elismeréseként, 1997-ben elnyerte a Szellemi Jogok Világszervezetének legjobb női feltalálónak járó díját. A rooibos azóta is hódító útját járja, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a korábban csak kis bioboltok polcain megtalálható teák közül, manapság kedvünkre válogathatunk a teaházakban, vagy a legnagyobb hipermarketekben is. Gyógyhatás A tea egészségre gyakorolt pozitív hatásainak listája szinte végtelen. Koffeinmentes, ásványi anyagokban (kalcium, mangán, fluor, cink, magnézium, réz) gazdag, cserzőanyag-tartalma alacsony, és rendkívül gazdag szabadgyököket megkötő antioxidáns anyagokban. Görcsoldó, gyulladásgátló és anti-allergén. Enyhíti a fejfájást, az asztma, a szénanátha tüneteit, jótékony hatással van az álmatlanságra, hasnyálmirigy bántalmakra, és elősegíti az emésztést. Hatásos ellenszere a bőrbetegségeknek, mint az ekcéma, pikkelysömör. A pattanásos bőr kezelésére is hatékony készítmény. A teát külsőleg is szokták alkalmazni, számos bőrápoló termékben megtalálható. Dél-afrikai kórházakban bevett gyakorlat bőrallergiás gyerekek rooibos-fürdős kezelése. Gyomoridegesség és fejfájás enyhítésére ugyancsak javallott. A magas antioxidáns-tartalomnak köszönhetően, alkalmas a prosztatagyulladás okozta bántalmak kezelésére. A rooibos lassítja vagy bizonyos esetekben meg is állítja a sejtek káros elváltozását, így nagy szerepe lehet több rákfajta megelőzésében. A nemzetközi szakirodalom bőségesen foglalkozik a témával, a rooibos kutatások kapcsán a hatvanas évek óta több mint száz tudományos publikáció született. Jelenleg is zajlanak a laboratóriumi kísérletek, amelyek sikerétől függ, hogy hivatalosan is gyógyszerré nyilvánítják-e a tea hatóanyagait. Fogyasztása A rooibos tea nem tartalmaz színezéket, tartósítószereket, aromákat, így kiváló natúr ital készíthető belőle. Sokan a fekete teákhoz hasonlóan, gyakran tejjel, citromszelettel vagy mézzel fogyasztják. Íze kevésbé kesernyés, mint a fekete teáé, így könnyebb dolgunk van, ha el akarjuk kerülni a cukor hozzáadását. Az elkészítés után tetszőlegesen újramelegíthetjük anélkül, hogy veszítene ízéből. Gyakran fogyasztják jeges tea formájában, hiszen így is nagyon finom és megőrzi jótékony hatásait. Kis utánajárással számtalan ételreceptet találhatunk, amelyek rooibos segítségével készülnek. Levesek, saláták, húsok, halételek, és még desszertek készítéséhez is használják. Mi a rooibos? A rooibos, más nevén Vörös fokföldirekettye (Aspalathus linearis) Dél-Afrikában őshonos cserjeféle. A növényt a Khoi Khoi törzs több száz éve használja üdítőital és színezőanyag előállítására. Az őslakosok eredetileg a sziklákon zúzták össze a kézzel leszüretelt növényt, majd száradni hagyták. A forró napsütésnek és a magas páratartalomnak köszönhetően jött létre a ma is ismert italok alapanyaga. Kedvező hatású * Enyhe gyomornyugtató * Csökkenti a gyomorégést * Kiváló káliumpótló * Magas fluoridtartalma miatt gyermekeknél a fogzománc erősítésére javasolt * Az allergia során létrejött gyulladásos folyamatokat mérsékeli * Nyomelemei révén az anyagcsere folyamatokat serkenti * Illóolajai révén oldja a szélgörcsöt * Fogyasztása különösen ajánlott magas vérnyomás esetén Mit tartalmaz egy csésze (200 ml) rooibos tea? • Fe 0.07 mg • K 7.12 mg • Ca 1.09 mg • Zn 0.07 mg • Mg 0.04 mg • F 1.57 mg • Mn 0.04 mg • Na 6.16 mg Gyógyhatásai: * Az oxigén vérben történő szállításában fontos szerepet játszik * Segíti az anyagcserét * Az erős csontozathoz és fogakhoz nélkülözhetetlen * Hiánya befolyásolhatja a szervezet egészséges fejlődését * Serkenti az idegrendszer működését és az anyagcsere folyamatokat * Anyagcserét segíti, hozzájárul a csontok fejlődéséhez * Elengedhetetlen az idegrendszeri ingerületek átvitelénél Hogy fogyasztják? Dél-Afrikában leginkább tejjel és cukorral isszák, bár máshol általában ezek nélkül tálalják. A rooibos tea cukor hozzáadása nélkül is édes, sokak szerint enyhén dióra emlékeztető aromával. A rooibos tea elkészítése lényegében megegyezik a fekete teákéval. Minél hosszabb ideig főzzük, annál markánsabban jelentkeznek az aromák a kész teában. Jégkockákkal fogyasztva népszerű üditőital az afrikai országban. Tudta-e? * Magas antioxidáns tartalma lassítja az élettani öregedést * Sportolás közben, fokozott verejtékezés esetén kiváló káliumpótló * Egyáltalán nem tartalmaz színezéket, tartósítószereket, aromákat * A növény csak fermentálás után kapja jellegzetes mélyvörös színét * Az őslakosság évszázadok óta használja a rooibosból készült gyógyhatású főzeteket * Természetesen koffeinmentes Forrás: https://napidoktor.hu/index