Fogyasztó teák listája

A tea jótékony hatása ma már köztudott. Sőt az is, hogy vannak olyan teafajták, amelyek hatékonyan tudnak segíteni a fogyókúrában. Összegyűjtöttük az 5 leghatékonyabb zsírégető teát.

Zöld tea

Az egyik legismertebb fogyókúrás tea. Már tudományos kísérlettel is kimutatták, hogy a zöld tea kivonat meggyorsította a zsírégetést mind rendszeres fizikai aktivitással, mind anélkül de hatásosabb a kettő kombinálása, mint külön-külön.

Japánban végeztek vizsgálatot, kutatva a zöld tea és a rendszeres fizikai aktivitás hatását az elhízás kialakulására. A zöld tea kivonat 47%-kal, míg a rendszeres fizikai aktivitás 24%-kal csökkentette a testtömeg növekedést magas zsírtartalmú étrend esetén, míg a kettő kombinációja 89%-os redukciót eredményezett.

A hasi zsír mennyisége a zöld tea hatására 58%-kal, míg a rendszeres fizikai aktivitás következtében 37%-kal mutatott kisebb értéket, a két összetevő együttesen 87%-kal csökkentette a hasi zsír mennyiségét.

Foto:123rf.com

Zöld tea – citromfűvel

Hozzávalók: 1 teáskanálnyi citromfű, 15 g zöld tea, 2 liter víz.

Elkészítés: A hozzávalókat forrázzuk le. Hagyjuk kb. három percig ázni. Szűrjük le fogyasztás előtt. Csészénként adjunk hozzá egy kávéskanál mézet.

Mate tea

A mate kémiai tulajdonságaiban hasonlít a zöld teához, de annál táplálóbb. Növeli az elégetett kalóriák számát. Csökkenti az étvágyat oly módon, hogy növeli a gyomor kiürülésének idejét, továbbá elősegíti a zsírégetést. Általában 500 grammos laza csomagokban árulják, és füstös, kicsit kesernyés, nedves fűszaga van.

Egy átlagos csészényi tízszer annyit tartalmaz ebből a stimulánsból, mint amennyi koffein van egy csészényi kávéban.

Mate tea – kardamommal

Hozzávalók: 10 szem kardamom, 20 g mate tea, fél citrom héja, 2 liter víz.

Elkészítés: Törjük össze a kardamomot, reszeljük le egy fél citrom héját. Mindkettőt tegyük fel főni. ??A főzettel három perc után öntsük le a 20 g mate teát. Hagyjuk állni tíz percig, majd szűrjük le.

A jellegzetesen vörös színű rooibos tea íze édeskés, kevésbé kesernyés. Koffeinmentes, ásványi és antioxidáns anyagokban gazdag. Szabályozza a vese és epeműködést, oldja a görcsöket. Aktivizálja a zsíranyagcserét, optimalizálja a gyomorsavszintet. Megszabadít a hordóhastól.

Foto:123rf.com

Rooibush tea – szegfűszeggel

Hozzávalók: 2 evőkanál köménymag, 5 szem szegfűszeg, 2 liter víz, 20 g rooibush tea.

Elkészítés: Mozsárban törjük durvára az összetevőket és jó két liter vízzel főzzük fel, egy percen keresztül hagyjuk gyöngyözni. Szűrjük le a főzetet és forrázzuk le vele. Tíz perc múlva újból szűrjük le.

Lapacho tea

A lapacho az indiánok ősi gyógyszere. Segíti az emésztést, optimalizálja az anyagcserét. Tartalmaz kalciumot, vasat, szelént, erősíti az immunrendszert. Fokozza a májsejtek méregtelenítő tevékenységét és a nyirokkal történő salakanyag transzportot.

Lapacho tea – ánizzsal

Hozzávalók: 1 nagyobb fahéjdarab, 20 g lapacho tea, 2 evőkanál ánizsmag, 2 liter víz.

Elkészítés: A hozzávalókat törjük össze a mozsárban. Jól forraljuk fel, hagyjuk egy percen át gyöngyözni, majd a leszűrt lével forrázunk le 20 g lapacho teát. Hagyjuk állni körülbelül öt percet.

Csalántea

Remek vitamin- és ásványianyag-pótló, ezért immunerősítésre, vérképzés elősegítésére, betegség utáni lábadozás gyorsítására is jól alkalmazható. Víztelenít és méregtelenít. Optimalizálja az anyagcserét és az emésztést; az egész hormontevékenységet a zsírégetés szolgálatába állítja.

Csalántea – gyömbérrel

Hozzávalók: 25 g csalánlevél tea, 2 dkg friss gyömbér reszelve, 1 teáskanál méz.

Elkészítés: Forraljunk fel két liter vizet, öntsük le vele a csalánleveleket. Hagyjuk ázni tíz percen át. Közben a gyömbért pucoljuk meg, reszeljük le, és tegyük kancsóba vagy termoszba. Szűrjük rá a teát. Kevés mézzel édesíthetjük.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.