Te&én a konyhában: cukkinis tészta, a tavasz ígérete 2018-04-03 Blog, Diéta, Egészséges otthon Megosztás: Tweet A téli szürkeség után valóságos felüdülés a zöld szín megjelenése a természetben. Üdesége magában hordozza a tavasz ígéretét. Egy friss, cukkinis tésztával az ígéretből könnyedén valóság lesz. Tavasszal színekre vágyom. Meg friss ízekre. Olyan zöldségekre és gyümölcsökre, amelyektől színes lesz a tányér, süt az ételekből az élet, a vidámság, az üdeség, a frissesség. A tavasz nekem zöld. Persze ott vannak a szebbnél szebb, színesebbnél színesebb virágok, de mégis, ha a tavasz szót hallom, nekem azonnal a zöld szín jut eszembe. Ennek megfelelően aztán sok zöld(ség)et próbálok ilyenkor az ételekbe is becsempészni. Bár nagy a választék (spenót, borsó, spárga, saláta, bab, uborka), mindig kell egy kis újdonság. Régóta szemezek a cukkinivel, mint alapanyaggal, de valahogy eddig nem sikerült olyan receptet találnom, amely meggyőzött volna arról, hogy kipróbáljam ezt a leginkább az uborkára hasonlító zöldséget. Ráadásul ezt a bizonytalanságomat a gyerekeim is fokozták, akik folyamatosan lebeszéltek a cukkini vásárlásról, mert az elbeszéléseik szerint eddig csupa kellemetlen élményben volt részük ezzel a zöldséggel kapcsolatosan. Nekem meg ugye semmilyen. Itt lépett a képbe Adrienn, az Adri könyvmoly és az Adri árnyoldal blog szerzője, aki egy cukkinis tészta recepttel jelentkezett a Te&én a konyhában sorozatba. Így már nem lehetett mire hivatkozni, ki kellett próbálnom a cukkinit. És azt kell mondjam, ennél jobb döntést régen hoztam, a recept – apróbb módosításokkal – bekerült a család kedvenc tésztái közé. Adrienn tizennégy évvel ezelőtt, férjhez menetele után kezdett el gyakrabban főzni. Legtöbbször a családjára – férjére, két kislányára és kisfiára főz -, de akkor sem riad meg a konyhai tevékenységtől, ha nagyobb vendégsereget kell ellátnia. Kísérletező kedvű szakácsnak vallja magát, szeret új dolgokat kipróbálni, kitalálni, legyen szó különféle alapanyagok újragondolt párosításáról vagy éppen egy új receptről. Általában kedvtelésből, örömből süt-főz, de az is megesik, hogy receptbe fojtja bánatát, vagy stresszoldás céljából vág neki a konyhai tevékenykedésnek. Bevallása szerint tudását főleg főzős műsorokból és szakácskönyvekből szerezte, de édesanyjától, nagymamájától, sőt még anyósától is lesett el különböző hasznos fortélyokat. Adrienn szerint a jó recept ismérve, hogy pontos és emellett tartalmazza a sikeres végeredményhez szükséges apró fogásokat és trükköket is. Továbbá könnyen beszerezhető alapanyagokra épít vagy felsorolja a lehetséges alternatívákat, amelyekkel az egyes tételek helyettesíthetőek. Cukkinis tészta egyszerűen Előkészítés ideje: 15 Perc Főzési idő: 15 Perc Teljes idő: 30 Perc Adag: 6 Egyszerű tészta friss zöldségből Hozzávalók 2 közepes zöld cukkini 10-15 dkg (szív)sonka vagy bacon 2 gerezd duci fokhagyma 10-15 dkg mascarpone 2-2,5 dl zsíros főzőtejszín só, bors, bazsalikom ízlés szerint 50 dkg száraz tészta (fusilli) Elkészítés A tésztát főzzük ki és cseppegtessük le. Szeleteljük fel a sonkát/szalonnát, a fokhagymát zúzzuk össze. A cukkiniket mossuk meg, töröljük szárazra, a végüket vágjuk le. Vágjuk hosszában félbe őket, majd szeleteljük fel őket fél centi vastagon. Kevés olajon dinszteljük meg a fokhagymát, adjuk hozzá a sonkát/szalonnát és izzasszuk meg egy kicsit. Adjuk hozzá a cukkinit, sózzuk, borsozzuk (ne sajnáljuk a frissen őrölt borsot!), adjuk hozzá a bazsalikomot (1 csapott evőkanál, ha szárított változatot használunk). Keverjük hozzá a mascarponét és a tejszínt, majd pár perc alatt pároljuk meg. Tálalás előtt a kész cukkinis szószba keverjük bele a tésztát. Megjegyzés Ha úgy tartja kedvünk, némi parmezán sajtot szórhatunk a tetejére. Forrás: Mom with Five