Távolodik a hidegörvény, kevesebb lesz a csapadék

Az éjszakai órákban lassanként egyre kevesebb helyen lesz csapadék, és a Dunántúlon már megkezdődik a felhőzet csökkenése. Hajnalban már inkább csak az Alföldön eshet helyenként, foltokban pára, köd képződhet.

Napközben a fátyol- és gomolyfelhők mellett a Dunántúlon valószínű a legtöbb napsütés, ott estig csapadéknak is kicsi az esélye, míg az ország más tájain a magasabbra törő gomolyfelhőkből szórványosan várható zápor, helyenként zivatar felhőszakadás kíséretében. Nagyobb számban a nap második felében számíthatunk csapadékra. Időnként megélénkül az északnyugati szél, átmeneti szélerősödés csak intenzívebb csapadékgócok környezetében lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 6 és 14 fok között alakul, az Alföldön lesz a legenyhébb az idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 24 fok között várható.

felhős ég

Légköri front nem lesz felettünk, ugyanakkor változó, a keleti területeken többnyire nagy nedvességtartalmú, labilis egyensúlyi állapotú levegő alakítja a Kárpát-medence időjárását. A változékony időben ingerlékenyebbek lehetünk.

Pollenjelentés
Az elkövetkező napokban továbbra is többfelé magas szintet érhet el a tölgy pollenkoncentrációja, illetve a kevésbé jelentős allergének közül az eperfaféléké is. A pázsitfűfélék és a platán virágporának mennyisége helyenként elérheti a tüneteket okozó közepes szintet. A kőris, a nyír, a fűz, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenje jellemzően alacsony, a fenyőfélék és a dió pollenje pedig általában alacsony-közepes koncentrációban van jelen. Előfordulhat már egy-egy szem az útifű és a lórom virágporából is a levegőben. A kültéri allergén gombák spóraszáma továbbra is jellemzően alacsony, bár helyenként közepes is lehet.

Forrás: met.hu