Szobanövények – 5 téli gondozási hiba

Egy hosszú téli hideg sötét évszak sajnos a szobanövényeinket is megviseli, épp ezért még fokozottabban kell odafigyelni a növények ápolására télen.

Íme, a KertVarázsMagazin pár tippje a téli gondozási hibák elkerülésére:

1. Túl kevés fény

Télen gyakran behúzzuk a függönyt vagy leeresztjük a reluxát, ha nagyon hideg van, hogy ezzel is szigeteljük a szobát. Ám a sötét félhomályos szoba méreg a növények számára. Télen, ha van rá lehetőség tegyük át a növényeket a déli fekvésű szobákba ahol fényhez jutnak, főleg az olyan növények számára fontos ez, mint az orchidea és a télen virágzó növények.

2. Túlszáraz levegő

Télen a fűtés miatt a levegő túl szárazzá válik, ami szintén a növények halálához vezet. Épp ezért nagyon fontos télen a megfelelő párásítás, helyezzünk el a radiátoron egy vagy két párologtatót, vagy tegyünk a növények földjére agyag granulátumot, amelyek hamar elpárologtatják a nedvességet.

virág

Ha sok kis méretű cserepes növényünk van otthon, vegyünk egy nagyobb méretű tálcát, ezt szórjuk meg murvával majd a murva rétegen helyezzük el egymás mellé a cserepes növényeket. A murva egy porózus kőzet, amely nagyon gyorsan felszívja a vizet, és el is párologtatja. Emellett érdemes hetente többször is a növények leveleit végig permetezni egy szobai permetezővel.

3. Huzat és hideg

virág2

Mivel télen is kell szellőztetni otthonunkban, így az ablakokat is kinyitjuk rendszeresen akkor is, ha kint -10 fok van. Ám gyakran arra nem gondolunk, hogy növényeink épp az ablak közelében vannak, és ha rányitjuk a -10 fokos hideg levegőt, egyszerűen megfáznak. Épp ezért télen, ha szellőztetünk, először vigyük a növényeket védett helyre, vagy a nagyobb növényeket takarjuk el hungarocell lappal. Ne feledjük növényeink is élőlények, akik megfáznak a hidegben.

4. Szürke poros levelek

A leveleken lerakodott por és piszok szintén káros lehet növényeinknek, így érdemes a leveleket havonta egyszer egy tiszta vizes ruhával jó alaposan áttörölni, míg a kisebb növényeket zuhannyal megtisztítani. Lehetőleg felejtsük el a sörrel való lemosását, és a levélfényt, mert ezek csak még jobban eltömítik a légzőnyílásokat.

5. Tápoldatozás

Télen nincs szükség tápoldatozásra, mivel a növények pihennek ebben az időszakban, ez alól kivételt képeznek a télen virágzó növények, mint a ciklámen, a mikulásvirág, a karácsonyi kaktusz, az azálea, vagy az orchideák. Ezeket a növényeket ugyanúgy kéthetente érdemes tápoldatos vízzel meglocsolni.

Forrás: https://napidoktor.hu/index