Szép napos, száraz idő várható

A derült vagy gyengén felhős éjszakát követően napközben is napos, száraz idő várható, általában kevés gomoly- és fátyolfelhővel.

A déli, délnyugati szél napközben megélénkülhet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 6 és 13 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 30 fok között várható.

Légköri front nem lesz felettünk. Ugyanakkor már néhány fokkal melegebb levegő áramlik a Kárpát-medence fölé. Gyenge melegfront jellegű hatás jelentkezhet a különösen érzékenyeknél. Náluk előfordulhat fejfájás, migrén, álmatlanság, illetve ingadozhat a vérnyomás. A napos, meleg időt érdemes a szabadban tölteni. A napsugárzás főként a déli órákban lesz sokfelé erős. Ajánlott a fényvédő krém, kalap, napszemüveg használata.

napos_tavasz

Pollenjelentés
Fronthatás nem terheli szervezetünket, a magasabb légrétegekben is csak gyenge melegedés zajlik. A korábbi napokhoz képest mindenképp több napsütésre készülhetünk, mely javítja kedélyállapotunkat. Az élénk-erős északi szél viszont ronthatja hőérzetünket, érdemes ennek megfelelően öltözködni! Az elkövetkező napokban a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja továbbra is jellemzően a közepes-magas tartományban alakul, sőt a hirtelen kialakuló zivatarok során roncsolódó pollenszemek esetenként asztmatikus tüneteket is kiválthatnak. Elkezdődött a csalánfélék virágzása, pollenkoncentrációjuk helyenként már a tüneteket okozó közepes szintet is elérheti. Közepes szintet érhet el még egy-egy helyen a tölgy, valamint a kevésbé jelentős allergének közül az eperfafélék és a fenyőfélék pollenkoncentrációja, sőt utóbbiaké helyenként magas is lehet. Előfordulhat még egy-egy szem a nyír és a kőris virágporából is. Az útifű és a lórom pollenkoncentrációja csak lassan emelkedik, egyelőre még az alacsony tartományban marad. A kültéri allergén gombák spóraszáma várhatóan emelkedik, a Cladosporium koncentrációja többfelé elérheti a tüneteket okozó közepes szintet.

Forrás: met.hu