Ma rekkenő hőség teszi próbára az állóképességet

Ma a frontmentes időben továbbra is a komoly hőség terheli meg a szervezetet.Rendkívül megterhelő a nagy meleg, legyen nagyon óvatos!

Hétfőn is folytatódik a hőhullám, a kánikula már nemcsak a legyengült vagy idős szervezetet veszi igénybe, hanem a fiatal, egészséges embereket is.

Több napja tart a nagy meleg, az éjszakák sem hoznak felfrissülést, folyamatos hőstressz alatt állunk. Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a legmelegebb órákban lehetőleg tartózkodjon hűvös, zárt helyen, a tűző napsütést pedig mindenképpen kerülje! Nem is gondolná, hogy az izzadás során mennyi folyadékot veszít, pótlásáról ásványvízzel, gyümölcsteával, gyümölcslevesekkel és lédús zöldségekkel, gyümölcsökkel gondoskodjon! A kávé kerülendő, az alkohol és az energiaitalok fogyasztása pedig tilos ebben a nagy melegben! A folyadékigény akár 3-4 liter is lehet, fizikai aktivitástól és testtömegtől függően. Ennek elmulasztása a kiszáradás mellett akár hőgutát is kiválthat, emellett a napszúrás veszélye is fokozottan fennáll! Az ünnepi rendezvények alatt különösen figyeljen oda erre!

Csuklóra, tarkóra tett vizes zsebkendővel, vízpermettel hűtheti magát, a szívbetegek, keringési és vérnyomás-panaszokkal élők kiemelten veszélyeztettek. A pihenés is nagyon fontos, mindenféle fizikai igénybevétel rettentő kimerítő lehet. A szervezet nehezen alkalmazkodik a szokatlan forrósághoz, minden energiát a hűtésre próbál felhasználni, ezért ne terhelje a gyomrát se nehéz ételekkel – helyette kímélő, frissítő fogásokat válasszon!

Így lehet túlélni a hőséget! Kattintson ide!

A nagyon erős, 7-est meghaladó UV-sugárzás akár 15-20 perc alatt is károsíthatja a bőrt, 40-es faktorszámú fényvédő szerekkel védekezzen, de az a legjobb, ha ezekben a napokban egyáltalán nem merészkedik k ki huzamosabb ideig a tűző napra! A napszúrás elkerülése érdekében könnyű kalappal fedje fejét, a kisgyerekekre pedig szintén tanácsos világos színű sapkát adni! Ők nehezebben viselik a hőséget is, valamint nem érzékelik a veszélyt, a szomjúságot sem, nagyon vigyázzon rájuk!

A közlekedésben csak a napsütés lehet zavaró, ám a nagy melegben koncentrálási problémák, a fáradtság miatt ingerültség léphet fel. A balesetveszély tehát emiatt is növekszik, szánjon hosszabb időt az utazásra, inkább iktasson be több pihenőt! A napon hagyott járművek rendkívül felforrósodhatnak, semmiféle élőlényt ne hagyjon benne!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.