Segít a rostban gazdag étrend 2-es típusú cukorbetegségnél?

Jótékony bélbaktériumok jelenthetnek könnyebbséget

Segítséget jelenthet a 2-es típusú cukorbetegség kézben tartásában a sok rost. Kutatók szerint a rostban gazdag étrend olyan baktériumok csoportját támogatja, amely hozzájárul a vércukorszint ellenőrzés alatt tartásához.

A rostdús táplálkozás megkönnyítheti a 2-es típusú cukorbetegséggel küzdők dolgát. A kutatók a közelmúltban arra mutattak rá, hogy a rostban gazdag étrend olyan bélbaktériumok csoportját segíti, amelyek jobb vércukorszint-szabályozáshoz vezetnek, nagyobb súlyvesztést eredményeznek és a lipid-szintet is javítják.

A magas rosttartalmú diétát korábban már javasolták a 2-es típusú cukorbetegségre, ám a kutatók csak most jöttek rá, pontosan miért javítja ez az egészséget.

A Science szaklapban megjelentetett tanulmány 6 éven át tartott és a Rutgers Egyetem vezette. Kiderítették, hogy a táplálkozási rostok újra egyensúlyba hozzák a gyomor és bélcsatorna baktériumainak ökoszisztémáját, azaz a bélflórát, mely az emésztést is segíti.

Tanulmányuk lehetőséget ad arra, hogy ezen baktériumcsoport megcélzásával  és a rostok étrendbe való nagyobb mértékű bevonásával a cukorbetegség kezelésén is alakítsanak – hangsúlyozta Liping Zhao, a Rutgers Egyetem-New Brunswick biokémiai és mikrobiológiai tanszék, valamint biológiai tudományok professzora.

A kínai, Shanghai-i Jiao Tong Egyetem kutatóival, valamint a Rutgers-en laboratóriumi kollégáival közösen végzett tanulmány során két csoportba osztották a 2-es típusú cukorbetegséggel küzdő alanyokat.

A 27 fős kezelési csoportban a résztvevőknek nagy mennyiségű étkezési rost több típusát adták, egy mindenkinél hasonló étrend mellett, amely energiát és főbb tápanyagokat biztosított. A 16 fős kontrollcsoport standard étrendet követett. Mindkét csoportnak adtak acarbose nevű gyógyszert a vércukorszint kontrollálására.

Dr. Lynn Bry, a Harvard Egyetem Massachusetts Host-Microbiome Centerének vezetője, aki nem volt részese a tanulmánynak, kiemelte, hogy a sötét leveles zöldségek, a teljes kiőrlésű gabona, a rostdús gyümölcsök esetében sok bizonyíték van arra, hogy a mikrobák megemésztik azt, amit a szervezetünk nem. Vagyis amikor eszünk, nemcsak magunkat etetjük, hanem a mikrobiomot is.

A tanulmány megkezdését követő 12 hét elteltével a magas rosttartalmú étrendet követő alanyok nagyobb mértékű csökkentést vettek észre vércukorszintjükben, mint a standard ételeket evők. Az éhomi vércukorszintjük ugyancsak gyorsabban esett, s több kilót is veszítettek, mint a másik csoport tagjai.

rost

A kutatók szerint a 141 azonosítható rövid távú láncú zsírsavtermelő baktériumok törzsből csak 15-ről mondható el, hogy kulcsfontosságú a jobb egészséghez, de ezek válnak dominánssá, ha rövid láncú zsírsav butirát és acetát kerül a szervezetbe. A rostdús étrend nemcsak jobb vércukorszint-szabályozást eredményezett, hanem az inzulin termelődését is növelte.

Számos baktérium képes a szénhidrátok lebontására – így az étkezési rostok is -, és rövid láncú savakat termelnek, melyek a bélrendszer belső részének sejtjeit táplálják. Ezek pedig csökkentik a gyulladást és segítenek az étvágy kontrollálásában.

Ám a cukorbetegség és egyéb betegségek esetén a baktériumok rövidláncú zsírsavaiból hiány van.

A kutatók további tanulmányokat tervezek, hogy meghatározzák, többet tehetünk-e a 2-es típusú cukorbetegség kezeléséért, ha nagyobb változások történnek a bél mikrobiomjában.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.