Napsütés, zápor, gomolyfelhők

Délelőtt a rétegfelhőzet és a köd feloszlása után az ország legnagyobb részén – legkevésbé délnyugaton – több órára kisüt a nap. A déli, kora délutáni órákban azonban erősebben gomolyfelhős időszakok is lesznek, és helyenként – nagyobb eséllyel északon, illetve nyugaton – kisebb eső, zápor is lehet.

Gomolyfelhők, de szélcsendes idő

A légmozgás többnyire mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +5 fok között alakul, a főváros és a Balaton térségében lesz enyhébb a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 15 fok között valószínű.

Légköri front nem lesz felettünk. Csendes, hűvös őszi időre van kilátás, hazánk nagy részén több órás napsütéssel, így rétegesen felöltözve érdemes minél hosszabb időt a szabadban tölteni. Csak elvétve fordulhat elő kisebb eső, és a szél is csupán néhol élénkül meg.

szeles_ido

Távolabbi kilátások hétfőtől csütörtökig:

Az időszak legelején változóan felhős időre számíthatunk több-kevesebb napsütéssel, majd túlnyomóan borult lesz az ég, és több helyen valószínű eső, zápor.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 40 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a kezdeti -1, +5 fokról 3, 9 fokig emelkedik. A legmagasabb nappali hőmérséklet eleinte 11, 16, majd 8, 13 fok között alakul.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. október 7. 6,2 °C -8,0 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 27,6 °C (2009) legalacsonyabb hőmérséklet: -0,1 °C (1936)

Forrás: met.hu