Napos időre számíthatunk fátyolfelhőkkel

Napos időre számíthatunk fátyolfelhőkkel, csak a Nyugat-Dunántúlon lehetnek felhősebb időszakok. A szél fokozatosan délnyugatira fordul és már csak néhol élénkül meg.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -4 és -9 fok között alakul, de néhol (főként északkeleten és a szélcsendes völgyekben) -10, -12 fokig is lehűlhet a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +3 fok között várható, északkeleten lehet a leghidegebb.

A hazánk felett átvonult hidegfront nyomában érkező száraz, hideg levegő nyugalomba jutott, fronthatás nem terheli szervezetünk, így a jelenlegi időjárási helyzet szervezetünkre gyakorolt hatása közül a napfény szerepe emelhető ki. Ugyanis a derült, napos idő jó hatással van a kedélyállapotunkra, a hangulatunkra, gyorsítja az anyagcserénket, és az erős csontozat kiépítésében nélkülözhetetlen szerepe van. Ezért érdemes a száraz időt kihasználni és lehetőleg a szabadban tölteni, kirándulni, természetesen mindezt megfelelően felöltözve a csípős hideg miatt.

téli táj

Távolabbi kilátások szerdától szombatig:

Szerdára erősen megnövekszik a felhőzet, és csapadék is várható: keleten hószállingózás, havazás, nyugaton eső, az átmeneti sávban ónos eső valószínű. A következő napokban eleinte napos időre számíthatunk, majd napról-napra növekedhet a tartósan ködös, borult területek nagysága.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -3 és -8 fok között várható, de a csütörtökre virradó éjszaka pár fokkal enyhébb lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -2 és +4 fok között valószínű.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. december 11. +5,6 °C +4,7 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 15,7 °C (1915) legalacsonyabb hőmérséklet: -15,3 °C (1902)

Forrás: met.hu