Mit tegyek, ha a hideg levegőtől fokozódnak az asztmás tüneteim?

Tél közeledtével sok asztmás aggódik, hogy a hideg levegő miatt ismét gyakrabban jelentkeznek majd a betegség tünetei.

Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy mit tehetünk ilyen esetben.

Foto:123rf.com

Az időjárás is befolyásolja az asztmát

Akár a nyári hőség, a párás levegő vagy a viharos időjárás, a hideg levegő is hatással van az asztmás betegek állapotára. Ennek oka, hogy a hideg, száraz levegő belélegzése a légutakat kiszárítja, azok beszűkülését okozhatja, emiatt nehézlégzés, légszomj jelentkezhet, köhögés léphet fel és súlyos esetben asztmás roham is kialakulhat. Kutatások szerint a tünetekért elősorban nem is a hideg, tehát nem a levegő hőmérséklete, hanem a szárazsága a felelős.

 

A panaszok fokozódnak, ha a beteg télen a szabadban edz, havat lapától, síel, de akár elég lehet kisebb fizikai aktivitás, például egy rövidebb futás a busz után. Ilyen helyzetekben ugyanis rendszerint nem az orron vesszünk levegőt, hanem szájon keresztül. Az orrlégzés levegőt felmelegítő, nedvesítő, párásító funkciója emiatt nem tud érvényesülni.

 

Így lehet megelőzni a panaszokat

Ha már az előző évben is fokozódtak télen a tüneteink, akkor még a hidegebb idő beállta előtt mindenképp konzultáljunk tüdőgyógyászunkkal. Ezt azért is érdemes megtenni, mert az őszi-téli időszakban gyakori légúti betegségek miatt is fellángolhat az asztma, ha pedig emellé még a hideg, száraz levegő miatt is súlyosbodnak a tünetek, akkor mindenképp javasolt újra egyeztetni az asztma akció tervet.

 

Dr. Potecz Györgyi elmondta, hogy ilyen esetben a hosszú hatású, fenntartó kezelésen is módosítani lehet annak érdekében, hogy a panaszok megszűnjenek, illetve a rövid hatású, rohamoldó készítmények alkalmazása kapcsán is érdemes lehet néhány változtatást bevezetni. Utóbbit például javasolt mindig magunkkal vinni, ha télen a szabadba indulunk, illetve ha terhelés indukált panaszok már korábban is voltak, szabadban edzés előtt 10-15 perccel használni a készítményeket, hogy a légutak beszűkülését megelőzzük.

 

A gyógyszerek szedése mellett a következő stratégiák segíthetnek:

  • Érdemes 5-10 percig bemelegítést végezni, mielőtt kimegyünk a szabadba. Ez lehet könnyed mozgás, ugrálás, a lényeg, hogy ne hirtelen érje a hideg levegőn a terhelés a légutakat.
  • A szabadban érdemes sállal eltakarni a szájat. Ez segíthet felmelegítheti a levegőt belégzés során.
  • Koncentráljunk az orron keresztüli légzésre, amikor csak lehetséges. Ez szintén segít a levegőt felmelegíteni, mielőtt az elérné a tüdőt.

Ködös, párás időben fokozódhatnak az asztmás panaszok

 

Forrás: Tüdőközpont